REALNE BROJKE / Državni zavod za statistiku potvrdio brojke istraživačkih mreža o prodaji oružja iz Hrvatske i demantirao Ministarstvo gospodarstva

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iz Zavod kažu kako je 2016. godine u Saudijsku Arabiju izvezeno oružje u vrijednosti od 5,3 milijuna eura te streljivo vrijedno 73,2 milijuna eura

24.2.2017.
8:53
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

{"RELATED": https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2639609/hrvatsko-bogacenje-na-ratu-u-siriji-izvezli-smo-rekordan-broj-oruzja-u-saudijsku-arabiju/}

Početkom tjedna pojavila se informacija da je Hrvatska tijekom 2016. izvezla rekordnu količinu oružja u Saudijsku Arabiju, koje je u konačnici završilo u Sriji. O tome je izvjestila Blakanska regionalna istraživačka mreža (BRIN) koja tvrdnje bazira na statističkim brojkama UN-a, a tvrde kako i da je Hrvatska svjesna da oružje ne završava kod kupaca u Saudijskoj Arabiji, već kod sirijskih islamskih radikala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, otkrilo je za tportal kako je 2016. godine ostvaren izvoz oružja u Saudijsku Arabiju u vrijednosti od 7,5 milijuna eura, dok prema podacima UN-a, kojim barata BRIN, iznos je višestruko veći i iznosi 77 milijuna eura.

Njihovu tvrdnju djelomično je potvrdio i Državni zavod za statistiku, koji je ujedno i demantirao Ministarstvo gospodarstva. Iz Zavod kažu kako je 2016. godine u Saudijsku Arabiju izvezeno oružje u vrijednosti od 5,3 milijuna eura te streljivo vrijedno 73,2 milijuna eura. Ovi podaci su dobiveni od Carinske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo gospodarstva tvrdi da je njihov iznos od 7,5 milijuna eura rezultat dozvola za izvoz oružja izdanih 2015. te da u 2016. nije izdana nijedna dozvola za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju. Ministarstvo također negira prigovore o netransparentnosti i poručuje kako su godišnja izvješća dostupna na njihovim internet stranicama. 

Kako piše tportal, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta potvrdilo je kako nema saznanja o tome da dio oružja prodanog u Saudijskoj Arabiji završava u Siriji, jer prema ugovoru, ta je zemlja navedena kao krajnji kroisnik oružja te im je Saudijska Arabija dala garanciju za lokaciju i svrhu uvezenog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska bi kao potpisnica Sporazuma o trgovini oružjem trebala osigurati da se oružje ne preusmjerava. Portugalska zastupnica EP-a iz redova socijalista Ana Gomez odgovorila je na istraživanje pojedinih mreža tvrdnjom da Hrvatska krši zajednički stav EU-a o izvozu oružja i Sporazum o trgovini oružjem UN-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo