tko će zamijeniti markića? / Državno kadroviranje: Dogovor o šefu SOA-e nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Danielu Markiću mandat istječe 5. svibnja ove godine

21.2.2020.
10:58
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Državna kadroviranja premijera i predsjednika Republike zasad idu glatko i bez iskrenja, piše u petak Večernji list, navodeći da se nakon izbora u HDZ-u očekuje dogovor o imenovanju šefa Sigurnosno obavještajne agencije (SAO).

Jednadžba s izborom načelnika Glavnog stožera OS RH je riješena, u suglasju oba predsjednika, i Vlade i države te saborskog Odbora za obranu o generalu Robertu Hranju, dok dogovor o ravnatelju SOA-e Danielu Markiću još ima poneku nepoznanicu, a ima još i vremena jer Markiću mandat istječe 5. svibnja ove godine, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov ponovni izbor zasad je logičan i očekivan, no vjerojatno se neće brzati, pogotovu zato što će valjati pričekati i rezultate unutarstranačkih izbora u HDZ-u, kao zadnji kamenčić u političkoj slagalici u vezi s Markićem.

Dogovori o državnom “kadroviranju” između premijera Andreja Plenkovića i novoizabranog predsjednika RH Zorana Milanovića zasad teku glatko, bez ikakvog “iskrenja”. Premijer i predsjednik su se u prvi mah morali usuglasiti o dvije važne državne funkcije jer 1. ožujka Hrvatska mora imati novog načelnika Glavnog stožera OSRH, a 5. svibnja novog ili reizabranog aktualnog ravnatelja SOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon izbora Milanović daje poruku da očekuje dogovor s Plenkovićem, da će prilikom izbora novog načelnika Glavnog stožera “imati nekih svojih ideja”, dok takvih ideja kada je riječ o izboru ravnatelja SOA-e neće imati. De facto je Plenkoviću poručio kako očekuje da će on, Milanović, imati primat u izboru načelnika Stožera, a Plenković u predlaganju i izboru ravnatelja SOA-e.

Oko izbora načelnika stožera, dakle, prvi dio dogovora jest ispunjen, jer je u pripetavanju između generala Drage Matanovića i viceadmirala Roberta Hranja izbor pao na Hranja, nakon što su Milanovićevi ljudi “otpisali” Matanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je, potom i provela svoj dio deala i “gurnula” 58-godišnjeg Hranja na vojni vrh zemlje. Jučer je i saborski Odbor za obranu dao potporu imenovanju Roberta Hranja za načelnika Glavnog stožera HV-a, i to, doznajemo, jednoglasnu. Vlada prijedlog sada upućuje predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji će potom i službeno imenovati načelnika Glavnog stožera, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo