male intervencije / Dubrovačka spasilačka ekipa prva u Hrvatskoj spašava na skuteru! 'Bilo je padova i lomljenja ruku'

Prvi u Hrvatskoj nabavili su Rescue Runner. Skuter koji su Šveđani prenamijenili u spasilačko plovilo

8.8.2021.
7:30
VOYO logo

Svakodnevno su na plaži, no ne kupaju se već se brinu o kupačima. Osim što situaciju nadziru iz spasilačke promatračnice, patroliraju i morem. Dubrovačka spasilačka ekipa prva je u Hrvatskoj nabavila Rescue Runnera, poseban skuter na vodi, prenamijenjen u spasilačko vozilo.

'Osjećam se sigurno'

Pod budnim okom spasilaca Crvenog križa kupači na dubrovačkoj plaži mogu biti sigurni - jer oni će im prvi priskočiti u pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čini se kao da je uzeo stvari u svoje ruke i to mi se jako sviđa. Da sam ja ondje plutao, u potpunosti bih mu vjerovao'', rekao je Logan iz SAD-a.

''Nekoć sam radila kao spasiteljica na bazenu. Impresionira me što oni to rade na moru. Osjećam se sigurno'', rekla je Emma iz SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da za mene kao kupača, ja sam dobar plivač i ne treba, ali za druge možda i treba. Možda i za mene kao starijeg čovjeka treba možda tako nešto da ima'', kazao je Smiljan Centalege iz Švedske.

Najčešće su to male intervencije, ali bude dana kada je njihova pomoć na plaži itekako potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bilo je padova, lomljenja ruku, glava, najviše dok sam radio na Lokrumu tamo je baš bilo dosta intervencija tamo su stijene ljudi ne znaju'', rekao je Bruno Tomović iz Spasilačke službe Crvenog križa Dubrovnik.

''Najviše intervencija je povezano s djecom koja kad skoče pozivaju upomoć, u pomoć roditelje, a ne nas naravno, ali mi prvi interveniramo skočimo i pomognemo'', kazao je Ivan Pače iz Spasilačke službe Crvenog križa Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
u kineskom Suzhou /

Urušio se dio hotela, poginulo je osmero ljudi, a spasilačke službe tragaju za devetero nestalih u ruševinama

Image
u kineskom Suzhou /

Urušio se dio hotela, poginulo je osmero ljudi, a spasilačke službe tragaju za devetero nestalih u ruševinama

Oko 300 intervencija

''Prošle godine smo imali nekih tristotinjak intervencija, s tim da godinu dana iza toga, znači 2019. oko tisuću i 200'', izjavio je Ivan Jurić, regionalni koordinator Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja.

Osim s kopna, situaciju nadgledaju i s mora. Prvi u Hrvatskoj nabavili su Rescue Runner. Skuter koji su Šveđani prenamijenili u spasilačko plovilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''On služi za spašavanje ljudi. Ako je jače more pa spasioc ne može izvući na svojoj plaži mi dođemo s vanjske strane i izvučemo ga i odvedemo ga na sigurno'', rekao je  Bruno Tomović iz Spasilačke službe Crvenog križa Dubrovnik.

Iako za vruće dane posao izgleda idealan, oni svoj skok u more rezerviraju za pomoć - sve samo za zahvalu spašenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Govore nam evo kupit ćemo vam sladoled, kupit ćemo vam pizzu nude nam pare, ali mi uvijek odbijemo jer ono mi ovo radimo iz ljubavi'', rekao je Pače.

Za ovu ljubav moraju biti fizički spremni, dobri plivači, znati prvu pomoć i završiti sedmodnevni tečaj. Uz njihov nadzor, u morskim radostima može se bezbrižno uživati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo