postavljanje limita / Dubrovački gradonačelnik povlači crtu: 'Izgubit ćemo puno novca, ali u budućnosti ćemo dobiti puno više'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovniku prijeti opasnost da će biti izbrisan s popisa svjetske baštine. Na dvije godine drastično će smanjiti broj posjetitelja u Stari grad kako bi se spriječila gužva koja štetno djeluje na starine.

12.8.2017.
12:56
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Novi limit bit će još stroži od UNESCO-ve preporuke od 8000 posjetitelja dnevno unutar starih zidina, te će maksimalni broj biti samo 4000, kaže gradonačelnik Mato Franković, piše The Telegraph.

“Ne želimo koristiti resurse do maksimalne granice, već želimo ići niže”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franković je pojasnio kako se Dubrovnik treba ‘resetirati’ nakon razdoblja nekontroliranog rasta broja dnevnih posjetitelja i turista s kruzera koji bi svakog dana preplavili grad.

UNESCO je prošle godine upozorio kako postoji opasnost da Dubrovnik bude izbrisan s popisa svjetske baštine. I lokalno je stanovništvo bilo sve zabrinutije zbog štete koju su gradu nanosile svakodnevne horde turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalne su vlasti najavile u siječnju kako će se uvesti sigurnosne kamere kako bi se promatralo i, ako to bude nužno, zaustavilo turiste koji ulaze kroz troja gradska vrata, no Franković kaže kako će biti potrebno učiniti više, uključujući i zabranu kruzera.

“Ja nisam ovdje kako bi usrećio ljude, već da poboljšam kvalitetu života u gradu”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neke kruzerske linije neće se složiti s ovim što pričam, ali moj je glavni cilj osigurati turistima kvalitetu, a to ne mogu ako situacija ostane nepromjenjena.”

“Izgubit ćemo puno novca u slijedeće dvije godine, možda i milijun eura time što ćemo srezati broj turista, ali u budućnosti ćemo dobiti puno više. Mi zaslužujemo biti destinacija vrhunske kvalitete.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik pokušava spriječiti da se u Dubrovniku ponovi priča iz Venecije i Barcelone, gdje su napetosti zbog broja turista dovele do prosvjeda i antiturističke atmosfere.

Glavni problem predstavljaju stotine kruzera čiji je broj svake godine rastao. Tako je 2016. čak 529 brodova dovelo 799.916 putnika, što je porast u odnosu na 2015. s 475 brodova, i 2014. s 463 broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine tako u samo jednom danu 10.388 posjetitelja kupilo kartu za šetnju dubrovačkim zidinama, dok se ove godine očekuje još veći broj. U međuvremenu, broj stanara u povijesnoj jezgri pao je s 5000 koliko se brojilo u 1991. na 1157.

“Radilo se o nečemu što nije bilo niti kontrolirano niti planirano”, kaže Franković, objašnjavajući kako će srezati broj kruzera koji stižu usred sezone, te će ih pokušati pomaknuti iz razdoblja kada su najveće gužve, poput vikenda. Dodao je i da će postaviti ograničenja turističkim operaterima koji organiziraju jednodnevne izlete u Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Trenutno nam problem pretstavljaju četvrtak, petak i subota, Ne možemo imati od 8 do 14 sati šest kruzera, a nakon 14h ništa.”

“Zabrana istovremenog ulaska većeg broja turista u grad poboljšat će kvalitetu. I 100 posto sam siguran kako će i putnici s kruzera biti zadovoljni s tim”, zaključio je, piše The Telegraph.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo