Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
postavljanje limita

Dubrovački gradonačelnik povlači crtu: 'Izgubit ćemo puno novca, ali u budućnosti ćemo dobiti puno više'

Dubrovniku prijeti opasnost da će biti izbrisan s popisa svjetske baštine. Na dvije godine drastično će smanjiti broj posjetitelja u Stari grad kako bi se spriječila gužva koja štetno djeluje na starine.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
rtl.hr/ 12.8.2017. u 12:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Novi limit bit će još stroži od UNESCO-ve preporuke od 8000 posjetitelja dnevno unutar starih zidina, te će maksimalni broj biti samo 4000, kaže gradonačelnik Mato Franković, piše The Telegraph.

“Ne želimo koristiti resurse do maksimalne granice, već želimo ići niže”, rekao je.

Franković je pojasnio kako se Dubrovnik treba ‘resetirati’ nakon razdoblja nekontroliranog rasta broja dnevnih posjetitelja i turista s kruzera koji bi svakog dana preplavili grad.

UNESCO je prošle godine upozorio kako postoji opasnost da Dubrovnik bude izbrisan s popisa svjetske baštine. I lokalno je stanovništvo bilo sve zabrinutije zbog štete koju su gradu nanosile svakodnevne horde turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Lokalne su vlasti najavile u siječnju kako će se uvesti sigurnosne kamere kako bi se promatralo i, ako to bude nužno, zaustavilo turiste koji ulaze kroz troja gradska vrata, no Franković kaže kako će biti potrebno učiniti više, uključujući i zabranu kruzera.

“Ja nisam ovdje kako bi usrećio ljude, već da poboljšam kvalitetu života u gradu”, rekao je.

Upravo se čita

Image
lažne covid potvrde

Više od 200 ljudi pod najvećom istragom Uskoka u našoj povijesti: Među osumnjičenima i Tony Cetinski?

“Neke kruzerske linije neće se složiti s ovim što pričam, ali moj je glavni cilj osigurati turistima kvalitetu, a to ne mogu ako situacija ostane nepromjenjena.”

“Izgubit ćemo puno novca u slijedeće dvije godine, možda i milijun eura time što ćemo srezati broj turista, ali u budućnosti ćemo dobiti puno više. Mi zaslužujemo biti destinacija vrhunske kvalitete.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gradonačelnik pokušava spriječiti da se u Dubrovniku ponovi priča iz Venecije i Barcelone, gdje su napetosti zbog broja turista dovele do prosvjeda i antiturističke atmosfere.

Glavni problem predstavljaju stotine kruzera čiji je broj svake godine rastao. Tako je 2016. čak 529 brodova dovelo 799.916 putnika, što je porast u odnosu na 2015. s 475 brodova, i 2014. s 463 broda.

Prošle je godine tako u samo jednom danu 10.388 posjetitelja kupilo kartu za šetnju dubrovačkim zidinama, dok se ove godine očekuje još veći broj. U međuvremenu, broj stanara u povijesnoj jezgri pao je s 5000 koliko se brojilo u 1991. na 1157.

“Radilo se o nečemu što nije bilo niti kontrolirano niti planirano”, kaže Franković, objašnjavajući kako će srezati broj kruzera koji stižu usred sezone, te će ih pokušati pomaknuti iz razdoblja kada su najveće gužve, poput vikenda. Dodao je i da će postaviti ograničenja turističkim operaterima koji organiziraju jednodnevne izlete u Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

“Trenutno nam problem pretstavljaju četvrtak, petak i subota, Ne možemo imati od 8 do 14 sati šest kruzera, a nakon 14h ništa.”

“Zabrana istovremenog ulaska većeg broja turista u grad poboljšat će kvalitetu. I 100 posto sam siguran kako će i putnici s kruzera biti zadovoljni s tim”, zaključio je, piše The Telegraph.

rtl.hr/ 12.8.2017. u 12:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
obilna kiša poplavila grad

VIDEO Potop u Rijeci: Promet je u kolapsu, oštećene su zgrade, u gradu je ogromna poplava

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba