'nije ovo apologija' / Dubrovački SDP ustao protiv 'sluge premijera'. Milanović nije pozvan, oni odbili doći. 'Loše režirano'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Navodi kako sve razmirice i razilaženja između Predsjednika i izvršne vlasti spadaju u domenu njihovih prava

11.5.2022.
12:29
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik županijske organizacije SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije, Mišo Krstičević prokomentirao je odluku župana Nikole Dobroslavića da na svečanu sjednicu Skupštine županije ne pozove hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Dobroslavića naziva "slugom u maniri apsolutiste" koji je, kaže, iznio svoju, točnije odluku svoje partije da neće pozvati Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Župan, kao nositelj izvršne vlasti na regionalnoj razini, svjesno ignorira i zaobilazi Ustavom definiranu instituciju Republike Hrvatske, osobu koja predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, osobu koja brine za redovno i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, osobu koja odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Razvidno je da jedna razina političke vlasti, grubo ignorirajući vrhovnog predstavnika Republike Hrvatske, de facto podriva ustavni poredak i ruši institucije naše države", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAJAM POSLOVA /

VIDEO Milanović skokom izazvao oduševljenje: 'Kaj je bilo'. Silazak je bio malo nesiguran

Image
SAJAM POSLOVA /

VIDEO Milanović skokom izazvao oduševljenje: 'Kaj je bilo'. Silazak je bio malo nesiguran

Navodi dalje kako sve razmirice i razilaženja između Predsjednika i izvršne vlasti spadaju u domenu njihovih prava, "čak i obveza kada je to potrebno te utoliko svođenje tih normalnih političkih procesa na razinu partijskih i nižepartijskih interesnih i ideoloških okvira znači urušavanje, odnosno eroziju liberalne parlamentarne demokracije utemeljene na Ustavu, kakva bi u Hrvatskoj trebala vladati", kaže.

Smatra i kako je župan djelovao sluganski, po direktu partijskog vođe, a to je, kako navodi "bestidan korak prema partitokraciji, odnosno pretvaranje vlasništva Republike Hrvatske u vlasništvo jedne partije, u ovom slučaju HDZ-a". "U ovim se postupcima prepoznaju elementi poraženih, davno zastarjelih i odbačenih politika", navodi potom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj slučaj potvrđuje i nedemokratski autoritarni način organiziranja i vođenja HDZ-a koji se temelji na kultu ličnosti i potpunoj podložnosti vođi", istaknuo je pa zaključio kako SDP neće prisustvovati svečanoj sjednici.

Štoviše, kaže i kako se ista svela na "loše režiranu predstavu sa svrhom promocije HDZ-ovih prvaka radi kojih se i sam termin održavanja sjednice promijenio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Intencija navedene odluke i ovog priopćenja nije niti apologija Zorana Milanovića niti optuživanje Andreja Plenkovića i njegovog sluge Nikole Dobroslavića, već uočavanje ozbiljnih političko protokolarnih nepravilnosti koje su produkt negativnih procesa u vladajućoj stranci te obrana institucije Republike Hrvatske", rekao je.

"Čuvanje institucija ove države jedan je od načina stavljanja Hrvatske na prvo mjesto. Jedan od najznačajnijih hrvatskih političara i političkih filozofa Ante Starčević uvijek je isticao da država postoji za slobodu i sreću naroda, a ne za vlast i moć elita. Pojedinci na vlasti su prolazni, ali država ostaje", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo