OPASNOSNA EPIDEMIJA / Dubrovnik se borio s ospicama: Posljedice su mogle biti kobne, treba li uvesti kazne kao u Njemačkoj?

Barem 95 posto djece bi se trebalo cijepiti iz svake generacije, kako bi se spriječilo pojavu većih epidemija

28.10.2019.
17:26
VOYO logo

U Njemačkoj se razmatra zakon kojim bi se za necijepljenje djece protiv ospica plaćale rigorozne novčane kazne. Želja im je u potpunosti suzbiti epidemije ospica. Jedna manja epidemija dogodila se u Dubrovniku lani, inače do tada najslabije procijepljenom protiv ospica u državi.

Na skepticizam roditelja na hrvatskom jugu prema cijepljenju protiv ospica utjecala je njihova kampanja, smatraju u Zavodu za javno zdravstvo, a dotukla ga je lanjska epidemija ospica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo imali 2017. jako lošu procijepljenost , što se tiče MO-PA-RUa ona je bila negdje ispod 60 posto, lani smo imali preko 90 posto'', kazao je Mato Lakić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

U 2018. u prvih devet mjeseci  potrošilo se tako 3240 MA-PO-RU cjepiva. No potrošnja u 2019 opet pada. Potrošeno ih je oko 1600 , točno u pola manje, a Lakić napominje: ''Barem 95 posto djece bi se trebalo cijepiti iz svake generacije, kako bi se spriječilo pojavu većih epidemija, to nam je svima u interesu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je cijepljenje obavezno. Kazna za roditelje koji ne cijepe djecu je 2.000 kuna. U Njemačkoj se razmatra zakon s rigoroznim kaznama od 2.500 eura za ne cijepljenje djeteta

Neki se roditelji s time slažu, neki ne, mnogi traže veću informiranost, a iako se spominjalo da će se u u hrvatski zakon uvesti čak i kaznenu odgovornost roditelja za necijepljenje djece, za što bi išli i do tri godine u zatvor, ministar zdravstva Milan Kujundžić to opovrgava i ističe: ''Oštrim kaznama nećemo ništa bitno postići , može se eventualno raspravljati o modelima kako više raditi na promidžbi, objasniti ljudima. Kaznama nećemo postići ništa''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obaveznim cijepljenjem i kaznama narušava se povjerenje u liječnike, smatraju u Hrvatskoj udruzi roditelja aktivista. Slažu se s ministrom oko potrebe boljeg informiranja roditelja,  no upravo ono, kažu, često izostaje, a Alma Demirović, liječnica, iz udruge naglašava: ''Prva zakonska pretpostavka je pribavljanje informiranog pristanka od strane roditelja s obzirom na razne moguće ishode cijepljenja, a druga zakonska pretpostavka je isključivanje kontraindikacija sukladno i uputama proizvođača i važećem pravilniku kojim se regulira imunizacija''.

Drugim riječima, smanjiti rizik od nuspojava cjepiva na najmanju moguću mjeru, a želja je na kraju svima jednaka - potpuno zdrava djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo