Prodaja počinje u prosincu / Duh blagdana upotpunjuje božićno drvce: Uzgajivači već sada imaju pune ruke posla

Jelu se sve više traži, ali običnu smreku kiti se za blagdane u najviše domova

15.11.2019.
20:53
VOYO logo

Do božićnih blagdana ima dosta vremena pa većina građana još ne razmišlja o kupnji blagdanske jele. Ipak, oni koji ih namjenski uzgajaju za prodaju u prosincu, već imaju pune ruke posla osobito oko trendi jeli u teglama. 

Kada je reporterka RTL-a krenula tragom ove priče, Gorski kotar bio je logičan izbor. Ipak, potraga za uzgajivačima jeli nalikovala je traganju za egzotičnim voćem jer se Gorani koji se bave ovim poslom mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran obilazi parcelu na kojoj je posadio 500 srebrnih smreka. Nekada je to radio njegov otac, a danas mu radi i sin. Kaže, isplati se, ali treba raditi.

"Treba sadnicu posaditi, ona ima 30 centimetara kad je mala, kad se sadi, treba oko nje kositi 4, 5 godina da je trava ne zadavi, a kada se ona počne granati i zatvara redove onda se prestaje kositi između njih i onda ide ručna obrada, obrezivanje kao voćke", rekao je uzgajivač jeli iz Ravne Gore Goran Brenc

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek onda ide u prodaju, nakon 7 do 10 godina. Sječe ih dan prije no što će ih ponuditi kupcima. Ove godine prodat će oko 200 komada. 

Od 100 do 120 kuna metar smreke

"Srebrna smreka košta od 100 do 120 kuna metar", rekao je Brenc. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena im je ista godinama. Srebrne su najtraženije jer dugo traju i ne padaju im iglice. Imaju još prednosti pred uvozom. 

Iako posljednjih godina sve popularnije postaju nordijske, Gorani kažu kako miris ove domaće goranske smreke ne može nadomjestiti baš ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprotno uvriježenom mišljenju, u Gorskom je kotaru malo onih koji imaju privatne nasade. Zato su Hrvatske šume kod Broda na Kupi prije 4 godine pokrenule rasadnik božićnih drvaca. 

Prodaja počinje polovicom prosinca

"Od sjetve, sadnje, uzgoja, prihrane, znači sve se proizvodi na jednom mjestu i to su znači sadnice biljke koje su uzgojene isključivo za božićna drvca, znači nije uništavanje šume", rekla je stručna suradnica za uzgajanje šuma Nevena Zrnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju su tako posijali oko 20.000 jela. Sada su minijaturne, a ovakve će biti za sedam godina. Jelu se sve više traži, ali običnu smreku kiti se za blagdane u najviše domova. Ovdje je cijena do metra 60 kuna

"Posljednje 2 ili 3 godine trend se polako mijenja i sve više ljudi traži božićnu jelu u vazama", kazao je voditelj rasadnika u Kuželju Mladen Mauhar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je živo drvo koje ostaje živo i nakon blagdana. Vrijedi razmisliti o toj ekološkoj ideji, a vremena još ima jer prodaja jelki počinje polovinom prosinca.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo