promjenjivi uvjeti / Dunja Mazzocco Drvar otkrila nam je kakva nas zima očekuje

Naša Dunja Mazzocco Drvar otkrila je kako će izgledati zima i hoće li biti promjenjiva

3.12.2018.
18:59
VOYO logo

U Poljskoj je počela UN-ova konferencija o klimatskim promjenama koja bi trebala dovesti do provođenja Pariškog klimatskog sporazuma s riječi na djela. Predstavnici gotovo 200 zemalja većinom su složni da se mora ograničiti rast globalne temperature na razinu između 1 i pol do 2 stupnja Celzijeva. 

Da bi do toga došlo potrebno je smanjiti emisiju ugljičnog dioksida do 2030-te za čak 50 posto. Za neke države to bi značilo preobrazbu gospodarstva pa traže uvođenje prijelaznog razdoblja. Zbog sporog napretka u borbi protiv klimatskih promjena glavni tajnik UN-a poslao je upozorenje cijelom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok u Poljskoj meteorolozi raspravlaju u klimatskim promjenama, u Egiptu su njihovi kolege analizirali i neke od posljedica. 

Ondje je po prognozu za zimu otišla i naša Dunja Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, zima će izgledati ovako: Veći dio Mediterana bit će malo topliji od prosjeka i dosta kišovitiji, mi smo kao što to često i biva na granici prema sjevernom dijelu kontinenta koji će imati sasvim pristojne zimske temperaturne uvjete. Kod nas će zima biti promjenjiva.

Image
Foto: vijesti.hr
Image
Foto: vijesti.hr

Dunja Mazzocco Drvar

Prevladavat će oblačnija razdoblja s dosta sumaglice, imat ćemo manjak osunčavanja, a višak oborina. Kiša će biti obilna u priobalju gdje može lokalno biti i vrlo kišno, za razliku od protekle tri godine. Očekuje se i više snijega, mogli bismo brojati dvadeset, pa i više dana sa snijegom na tlu. U razmjerno brzom ritmu izmjenjivat će se južine i zahladnjenja, dulja topla razdoblja kao primjerice prošlih nekoliko godina se ne očekuju. To će se uprosječiti u zimu kakve smo imali prije, primjerice desetak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jačinu zime možemo ilustrirati i brojem dana u temperaturnom minusu, kojih u Zagrebu očekujemo više nego proteklih 6 godina, izuzev pretprošle zime u kojoj smo imali snažan arktički prodor u siječnju. U Splitu računajte na nekoliko jutara s temperaturom ispod nule. Toliko, ukratko, više informacija donosit ćemo idućih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo