što nas očekuje / Dunja Mazzocco Drvar otkriva što nas očekuje za vikend: Miholjska jesen, ne ljeto

Provjerite kakav vas vikend očekuje što se tiče vremena

29.9.2017.
12:33
VOYO logo

Uz svetu Katu, koja nam donosi snijeg kad smo se već pomirili s time da je jesen zaista stigla, Mihovil je zasigurno najpoznatiji meteo-svetac. Od njega se najčešće očekuje da donese nešto sunca i topline nakon što nas je jesen gricnula hladnoćom, a najčešće i dobro oprala kišom. Balaševićeva definicija Miholjskoga ljeta kao „prkosnog sunca pred zimu“ najbolja je koju sam čula i eto, baš ta, mogla bi se primijeniti i za ovaj vikend. Jer, ako je vjerovati pučkim prognozama, zima će nam se, korak po korak, uskoro prišuljati.

Naime, narodna poslovica kaže: „Ako je uoči Miholja vedra noć, zima će imati veliku moć“. Noć koja je za nama bila je, neosporno, vedra. Još kažu: „Ako na Miholje sjever vuče, veliku zimu i snijeg dovuče“. Iako se nalazimo u relativno mirnome razdoblju, nema nekog izraženog strujanja, po visini ipak još danas dominira greben sa sjevera Europe koji k nama dovlači zrak sa sjeveroistoka, što jest - jest! Nadalje, vele: „Ako na Miholje s hrasta padne mnogo žira, do Božića bit će mnogo snijega“. Definirati „mnogo“ teže je nego detektirati vrstu strujanja nad srednjom Europom pa stoga prilažem sliku snimljenu jutros u Maksimiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sami prosudite je li na njoj mnogo žira. Sa žirom ili bez njega, parkovi su prelijepi u ovo doba godine, a Miholjski vikend koji je pred nama bit će idealan za boravak u prirodi.

UNUTRAŠNJOST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja petka i za vikend sunčano i suho. Subota će se od nedjelje razlikovati samo po vrsti oblaka koji će se tu i tamo pojaviti na nebu. U subotu će biti grudastih, onih koji dijelom zaklanjaju sunce, a neki ih zovu još i ovčice, i to sredinom dana i u rano popodne uglavnom na sjeveru zemlje, u Podravini, Međimurju i Zagorju. U nedjelju će u središnjoj Hrvatskoj i dijelu zapadne Slavonije biti visokih, prozirnih, koji ne rade sjenu. Vjetar će biti slab, pretežito istočni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, vrijeme idealno za boravak u prirodi, ali svakako obratite pozornost na prikladno odijevanje.

Jutra će biti hladnija od današnjega, subotnje za oko 2 stupnja, a nedjeljno za još dva. Drugim riječima, najniža temperatura bit će sutra između 3 u gorju (uključujući unutrašnjosti Istre i Zagoru) i 7 u nekim dijelovima sjeverne Hrvatske. Prekosutra već u gorju blizu nule, a u nizinama većinom ispod 5 stupnjeva. Ako izlazite iz kuće prije 9 sati ujutro, svakako vam je potrebna ozbiljnija jakna. S druge strane, danju će biti ugodno uz najviših 17 do 20 °C, na suncu čak toliko toplo da će nekima biti dovoljni i kratki rukavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORE

I na moru lijepo ranojesensko vrijeme. Naglašavam taj jesenski element da odmah eliminiramo želju za kupanjem onima koji se i inače ne kupaju ujesen. Temperatura mora, naime, na većem dijelu Jadrana je oko 20 stupnjeva. U Crikvenici i Rabu mjereno je jutros 19, a oko Dubrovnika 23 °C. Za sunčanje je, s druge strane, idealno, bit će vedro, a UV indeks umjeren pa je potrebna samo najnužnija zaštita od štetnog sunčevog utjecaja. Zrak će sredinom dana biti malo topliji od mora, očekivani maksimumi su 22 do 24 °C. Jutra će biti svježa, pogotovo nedjeljno kada će duž većeg dijela obale biti ispod 15 °C. Bura na sjevernome i dijelu srednjeg Jadrana u postupnom slabljenju, a samo bi još sutra ujutro moglo biti ograničenja brzine u prometovanju magistralom i autocestom A1 i A6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo već kod prometa, imajte na umu da će u unutrašnjosti lokalno biti jutarnje magle. Ona neće biti ni česta ni gusta, u subotu je najizglednija u Podravini i Međimurju, a u nedjelju po gorskim kotlinama.

Vrlo slično vrijeme nastavlja se i u prvom dijelu listopada, a krakotrajno osvježenje s kišom očekuje se u utorak. O svemu više, dakako, svakoga dana u vijestima u 16:30, te u emisijama RTL Vrijeme u 18:27 i 19:45, a vikendom u 19:15. Ovaj ćemo vikend bratski podijeliti Nikola i ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo