Prognoza Dunje Mazzocco Drvar / Dunja poziva na oprez! 'Pred nama je prilično jaka promjena vremena, bit će osjetno hladnije'

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Sljedeća trajnija i obilnija kiša izgledna je u ponedjeljak, ali se ne može isključiti ni ostalih dana

4.4.2019.
8:50
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Tijekom današnjeg dana od vremena možemo očekivati svašta. Bit će djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te razmjerno vjetrovito. Mjestimice može pasti malo kiše, uglavnom na Jadranu i predjelima uz njega dok nam navečer i u noći stiže jače naoblačenje s kišom. Kiša će, lokalno u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, zahvatit najprije sjeverni Jadran te Gorski kotar.

Puhat će i umjeren do jak južni i jugoistočni vjetar, na Jadranu jako i olujno jugo. Najviša dnevna od 15 do 19, u središnjim i istočnim predjelima između 19 i 22 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nam dolazi kišno razdoblje bilo je jasno već sinoć kada je kiše bilo na riječkom području, rjeđe i u Dalmaciji, a sporadični grmljavinski pljuskovi pojavljivali su se i u zapadnim područjima unutrašnjosti te u Lici. Iako su u unutrašnjosti pljuskovi bili kratkog vijeka, slaba i povremena kiša i dalje prevladava u riječkom primorju te u Dalmaciji. I jugo je ojačao, a jugo će obilježiti i današnji dan. Izgledni su i problemi u plovidbi, osobito prema večeri.

Obilni grmljavinski pljuskovi

I u kopnenom će području biti vjetrovito, jugoistočnjak će također jačati. U nizinskim područjima bit će još uvijek većinom suho dok će u priobalju kiša biti sve češća, a navečer se očekuju i obilni grmljavinski pljuskovi. Oni će se u noći na petak proširiti na cijelu Hrvatsku, a zemlju će natopiti 20 do 40, u Dalmaciji i do 100 litara po četvornom metru. Nakon dugotrajne oseke diže se i more, a valovi od juga i oštra bit će visoki i oko 3 metra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Iako su mnogi promjenu vremena mogli osjetiti tijekom jučerašnjeg dana, bila je to tek uvertira! Glavnina poremećaja stiže na prijelazu s četvrtka na petak. 

Jugo će već u četvrtak ujutro na velikom dijelu Jadrana biti umjereno jako, a i u kopnenom području bit će sve izraženijeg južnog i jugoistočnog vjetra. Osim na vjetru, neće biti osobito hladno. U nizinskim krajevima zadržat će se još uvijek suho dok se u priobalju i gorju već mjestimice očekuje malo kiše, a oko Rijeke moguć je i kakav jači grmljavinski pljusak.

Poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj ponovno oblačnije uz malu mogućnost za kakav kratak pljusak. Kiša je nešto izglednija na karlovačkom području, a puhat će povremeno umjeren jugoistočni vjetar i bit će malo svježije nego jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji, Baranji i Srijemu vjerojatnost za kišu još je manja nego u zapadnoj unutrašnjosti, pljusak se eventualno može zalomiti ponegdje u Posavini. I ovdje će biti vjetrovito, štoviše, prema večeri će vjetar ojačati. Najviša temperatura oko 20 stupnjeva.  

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Mirnije jutro dočekali su i Pirovčani nakon orkanskog juga koje je od jučer poslijepodne puhalo na Jadranu pa osim pomaknutih pontona u luci i marini i potopljenih nekoliko brodova nije bilo opasnih posljedica.

Jako jugo na Jadranu

I u Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, a pljuskovi će biti sve češći, navečer već i inzenzivniji. Glavna značajka vremena bit će ipak jugo koje će prema kraju dana ojačati,a na otvorenom moru imati i olujne udare. Zbog juga, osjetno hladnije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu jugo će također ojačati, na udaljenijim Kvarnerskim otocima i uz zapadne obale Istre navečer će imati olujnu snagu. I ovdje i u gorskim pdoručjima prevladavat će oblačno vrijeme uz sve češću kišu, a navečer će najzapadnija područja već zahvatiti i jače oluje. Bit će osjetno hladnije.

Glavnina kiše očekuje se u prvom dijelu petka kada se u Gorskom kotaru očekuje i malo mokroga snijega. Sljedeća trajnija i obilnija kiša izgledna je u ponedjeljak, ali se ne može isključiti ni ostalih dana. Jedini suh i ugodan dan u doglednom razdoblju je subota!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon kiše jak vjetar

Na moru će promjena biti još intenzivnija, kiša u prvom dijelu petka znatno obilnija. U subotu također predah, zatim u nedjelju i ponedjeljak nastavak. Ipak, ta kiša neće biti tako neugodna jer će se jugo prije toga ipak smiriti.

Na kraju još jednom upozorenje da je pred nama prilično jaka promjena vremena koja će i ovoga puta biti najneugodnija na Jadranu te ponegdje u gorju. Kiša će u noći na petak i u petak prijepodne biti snažna i obilna, more će se nakon dugotrajne oseke postupno podizati, a valovi od juga i oštra biti visoki i oko 3 metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razloga za oprez i na moru i na kopnu je napretek!

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo