komentirao izvješće / Duspara: 'DORH ne spominje 31.3. kada su pronađena zagađenja iako je tog dana uzeto najviše uzoraka'

Mirko Duspara je za RTL Direkt kazao da je netko pokušao zataškati što se dogodilo na terenu te da DORH nije učinio ništa

19.7.2018.
22:43
VOYO logo

Gradonačelnik Mirko Duspara, koji je i podnio  sada odbačenu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, kazao je za RTL Direkt da  o čitavom slučaju nije razgovarao sa Županijskom državnom odvjetnicom u Slavonskom Brodu i šeficom istrage o zagađenju vode u tom gradu.

"Ja bih ovako rekao da smo službeno podnijeli kaznenu prijavu ne protiv nepoznatog počinitelja nego na osnovu nalaza naše inspektorice zaštite okoliša koja je navela koja je tvrtka tamo radila i da je došlo do nesreće. 

Na njen poziv rađena je analiza vode koja je pokazala ove rezutlate. Na osnovu toga smo 31. podnijeli kaznenu prijavu. S gospođom Šmital se nisam čuo jer ja funkcioniram službeno. Mi smo podnijeli zahtjev kaznenu prijavu jer očekujemo da Državno odvjetništvo to dostavi bilo da odbaci ili nekog pronađe kao krivca", kazao je Duspara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelomično se slaže s tvrdnjom da Crodux nije kriv jer se vodocrpilište nalazi nekoliko kilometara dalje, a na mjestu na kojem se izlila nafta nalazi se vodonepropusna glina.

"Produktovod je dug 5 kilometara. ovdje se radilo o području bliže 50 metara, prema tome što je s onih 5 kilometara? DORH to nije istraživao i nije obavljena sanacija produktovoda kako je bilo rečeno. Tražilo se da se kopa nova jama kraj samog nasipa gdje su Hrvatske vode zarbanile kopanje jer je Sava bila visoka 8,21 metara. Sto dana je nekome trebalo da se utvrdi da se nešto slučajno dogodilo", kazao je Duspara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li se spreman ispričati gospodinu Čermaku koji je najavio da će ga tužiti za klevetu, Duspara tvrdi kako on nikog nije klevetao već stao u obranu građana Slavonskog Broda.

"Znači 90 tisuća ljudi je za Uskrs ostalo bez vode. Po nalazu inspektorice imamo tvrtku koja je tamo izvršila akcident. Dogodilo se zagađenje tla. Nismo rekli da je uzrokovalo zagađenja vode. Činjenica je da se poklopilo jedno s drugim i da bi teško bilo tko rekao da ovo jedno nema veze s drugim", kazao je Duspara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama istraga kaže da je zagađena voda pronađena samo u dva uzorka od 31. ožujka i prvog travnja te da nakon toga, takvih visokih koncentracija ugljikovodika u vodi nije bilo. Duspara tvrdi kako je DORH u izvještaju koji je izbacio ne spominje 31.3. kao dan kada su pronađena zagađenja iako je tog datuma uzeto najviše uzoraka.

"Sedam uzoraka s različitih djelova grada i dobili najveće koncentracije. Imamo mjerenje 30., 310. i 1. gdje imamo velike koncentracije. 1.4. imamo na jednom mjestu 192, a dva dana prije puno veće koncentracije. Dramu nismo izazvali mi u Slavonskom Brodu nego oni koji su pokušali nešto zataškati na terenu. Vidjet ćemo tko je što radio i tko je kriv jer ovo što je DORH napravio ne znači ništa", kazao je Duspara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministra Ćorić u ranije je rekao da je zapravo problem u brodskom vodovodu, a ne zagađenju, no Duspara je kazao kako je ministru rekao da nema problema u Slavonskom Brodu. "Kako filteri rade normalno i kako sve funkiconira kako treba? Zadnji nalaz smo imali 22.3. gdje je voda bila ispravna. Dramu nije odredio grad Slavonski Brod. Ministarstva su osnovala međuresorno povjerenstvo koje je vodilo istragu i radilo uzrokovanje u Slavonskom Brodu. Ako je netko stvarao dramu onda ju je stvarao u Zagrebu, a ne Slavonski Brod", tvrdi Duspara.

"Ako stručnjaci tvrde da nafta s ovog mjesta nije mogla za dva dana doći na vodocrpilište, onda ona može doći za 50 dana ili 20 godin, a mi to možemo očekivati jer tamo nije iscurilo 150 litara nafte nego puno više. Rekao bih preko sto tisuća litara jer znamo koliko se vozilo s tog terena cisternama u Ivanić Grad. Pričati o 150 litara to bi bila kleveta za građane Broda. Mi nismo toliko naivni", kazao je Duspara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo