KOLIKO KOŠTA? / Dva dana prije zaključenja prijava za smještaj, studenti ne znaju koliko će ga platiti... Pitali smo kad će odluka

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL/RTL

"Budući da cijelo ljeto planiram raditi u jednoj trgovini, ljetni smještaj mi je potreban. No, zbog samog povećanja cijene nisam sigurna hoću li si to moći priuštiti", kaže nam studentica Josipa

29.6.2022.
14:04
Robert Anic/PIXSELL/RTL
VOYO logo

Studenti imaju još točno dva dana da se prijave na ljetni smještaj u zagrebački Studentski dom Stjepan Radić, a koliko će morati platiti još uvijek ne znaju.

Naime, novitet u odnosu na ranije godine je povišena cijena, odnosno s prošlogodišnjih 900 kuna, porasla je za 44 posto. Studenti bi tako za mjesec i pol trebali izdvojiti 1300 kuna. Barem je tako pisalo u prvotnoj objavi na službenim stranicama Studentskog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je kod studenata izrazilo veliko ogorčenje budući da nitko nije očekivao da će morati platiti višu cijenu. Studentski centar nije ni najavio da će doći do poskupljenja smještaja.

Image
S 900 NA 1300 KUNA /

Koji apsurd! SC drastično digao cijenu 'ljetnog smještaja'. Studentski zbor kaže - odluka je van snage, ali...

Image
S 900 NA 1300 KUNA /

Koji apsurd! SC drastično digao cijenu 'ljetnog smještaja'. Studentski zbor kaže - odluka je van snage, ali...

Toga 8. lipnja poslali smo upit Studentskom centru. Pomoćnik ravnatelja za sektor "Studentski smještaj" Vlado Levak na pitanje čime pravdaju povećanje cijene naglasio je da je došlo do značajnog povećanja cijene energenata, ali kao glavni razlog navodi nešto drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opravdanost dizanja cijene ljetnog smještaja za studente je u tome da se navedena cijena nije mijenjala zadnjih 12 godina. U cijenu je uračunat i PDV, što dodatno umanjuje prihod Studentskog centra u Zagrebu", poručio nam je tada Levak.

No, pravi apsurd je nastao toga dana. Studentski centar objavljuje cijenu od 1300 kuna, ali razlog podizanja cijene nisu objavili na svojim službenim stranicama, nego tek na naš upit. U isto vrijeme Studentski zbor na svom službenom Facebook profilu stavlja obavijest u kojoj kažu da je odluka o poskupljenju ljetnog smještaja stavljena van snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo jutro nakon, SC na svojim stranicama uređuje objavu oko ljetnog smještaja. Sve su ostavili isto, ali dio u kojem piše "Cijena ljetnog smještaja iznosi 1.300 kuna (PDV uključen u cijenu) i plaća se u studentskom domu Stjepan Radić" - uklonjen je iz objave.

Do prijave za ljetni smještaj ostala su još dva dana, a studenti su u nedoumici: Uzeti ili ne uzeti ljetni smještaj? Cijenu i dalje ne znaju. Neki će tu ostati i zbog studentskog posla, ali ne nadaju se pozitivnom ishodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da cijelo ljeto planiram raditi u jednoj trgovini, ljetni smještaj mi je potreban. No, zbog samog povećanja cijene nisam sigurna hoću li si to moći priuštiti", kaže nam studentica Josipa.

Na popularnoj Savi je već posljednjih četiri godine. I nije jedina među onima koji se ne slažu s povećanjem cijene jer svi se pitaju za što konkretno bi trebali platiti toliku svotu novca. Posebice zato što usluga ne uključuje ništa drugačije nego u vrijeme kada je cijena bila 900 kuna. Kaže da se i ona i cijelo njeno društvo pita zašto se sjednica već nije održala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je stvar i do toga da se besplatno može otkazati smještaj. Možda iz SC-a misle da ako jave što kasnije cijenu da ljudi više neće imati vremena smisliti neku drugu opciju pa će ostati i platiti", kaže nam studentica Pravnog fakulteta.

Zanimalo nas je i što kažu blagajnice u SD Stjepan Radić, znaju li one koliko će im studenti trebati platiti kada će 15. srpnja htjeti useliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena još uvijek nije usuglašena, ali trebala bi biti do 1. srpnja", kratko kažu.

Kako bi saznali kada će se sjednica održati obratili smo se i Studentskom centru i Studentskom zboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do trenutka objave ovog teksta iz Studentskog centra nismo dobili odgovor. Međutim, kada smo jučer poslali upit odgovornim osobama iz SC-a, došla nam je samo automatska poruka spomenutog Vlade Levaka.

"Ovo je automatski odgovor. Izvan ureda sam do 29. lipnja 2022. Na Vaš upit ću odgovoriti u najkraćem mogućem roku", stoji u odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svu sreću, odgovor smo dobili od predsjednika Studentskog zbora, Ivana-Pavla Borasa koji kaže da će se sjednica održati sutra u popodnevnom terminu.

I dalje je to prilično kasni termin za sjednicu s obzirom na to da će studenti nakon što saznaju novu cijenu imati praktički manje od 24 sata da se prijave za smještaj. Termin je odredio predsjednik Upravnog vijeća, što je u ovom trenutku još uvijek aktualni rektor Sveučilišta, Damir Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inače nije praksa da rektor uopće bude član Upravnog vijeća", kaže Ivan-Pavao Boras.

Predsjednik Studentskog zbora kaže da su i oni svjesni situacije da energenti poskupljuju, ali…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da to nema toliki utjecaj na ljetni smještaj s obzirom na to da je potrošnja energenata dosta manja nego tijekom akademske godine kada su cijene soba bile povoljnije (određene kategorije) od cijene ljetnog smještaja", objašnjava Ivan-Pavao Boras.

Poručuje da će njihov prijedlog na sutrašnjoj sjednici biti da se cijena ne mijenja, budući da se ranije nije išlo u dogovore niti najave o povišenju cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje za vidjeti hoće li se Studentski Zbor uspjeti izboriti za staru/novu cijenu ili će studenti uistinu morati platiti 400 kuna više nego li prošlih godina za identičnu uslugu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo