izborni predmeti / Dva hrvatska sveučilišta spremna su prilagoditi dio državne mature: Rektorski zbor tvrdi da nije nadležan

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Na Sveučilištu u Zagrebu smatraju da bi najpravednije rješenje bilo polaganje izbornih predmeta

27.4.2020.
16:50
Tomislav Miletic/PIXSEL
VOYO logo

Dva od četiri anketirana najveća sveučilišta u Hrvatskoj spremna su prilagoditi dio državne mature koji se tiče izbornih predmeta i pozivaju Ministarstvo da pronađu po studente najbolji način, druga dva među najvećima nisu odgovorila na upit, a Rektorski zbor je javio da nije nadležan.

Zagreb: Najpravednije polaganje izbornih predmeta

Na Sveučilištu u Zagrebu smatraju da bi najpravednije rješenje bilo polaganje izbornih predmeta jer kažu da broj prijavljenih kandidata ne predstavlja prevelik izazov i tehničko-logističko-epidemiološki problem da se za njih organizira polaganje državne mature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je najkraći sažetak dokumenta s analizom podataka koji je rektor Damir Boras uputio u ponedjeljak ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak u ime Sveučilišta u Zagrebu. Dokument je pripremljen na temelju pristiglih odgovora 34 fakulteta i umjetničke akademije i jednog sveučilišnog studija.

Ni kad se uzme u obzir cijela Hrvatska, niti ako se uzme u obzir Sveučilište u Zagrebu kao cjelina, a pogotovu ako se uzmu u obzir samo oni studiji sa Sveučilišta u Zagrebu koji su procijenili da nikako ne mogu bez izbornih predmeta na državnoj maturi, to nije veliki izazov, kaže u dokumentu Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo sedam fakulteta i umjetničkih akademija od ukupno 34 sastavnice i jednog sveučilišnog studija pri Sveučilištu u Zagrebu procjenjuje da nikako ne mogu provesti upis na studij bez polaganja izbornih predmeta, a da ne mogu ni organizirati vlastiti ispit, dok 28 fakulteta ili umjetničkih akademija smatra da bi moglo proći bez izbornih predmeta.

Smatramo da nije riječ o prevelikom izazovu i tehničko-logističko-epidemiološkom problemu da se za navedene izborne predmete organizira polaganje državne mature. Riječ je o relativno malom broju kandidata koji vjerojatno ne bi predstavljali epidemiološku ugrozu jer kandidati na te ispite ne moraju putovati izvan svojih mjesta u Hrvatskoj. Uz to, koliko smo upoznati, svi testovi za sve predmete državne mature već su pripremljeni i tiskani, kaže se u dopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na Sveučilištu u Zagrebu smatraju da bi bilo najbolje omogućiti da se polažu svi izborni predmeti jer bi se tako izbjeglo, kažu, možebitno dovođenje maturanata u diskriminatoran neravnopravan položaj. Time bi se izbjegle bilo kakve spekulacije u budućnosti da je ova generacija maturanata bila privilegirana i da se upisivala na fakultete bez dovoljnog znanja, kaže se i dodaje da je Sveučilište u Zagrebu spremno održati klasifikacijske postupke nakon provedbe državne mature bez obzira na termin u kojem bude održana.

Tri moguća načina rješenja izmijene li se kriteriji za upis

Ako bi se pak izmijenili kriteriji za upis na pojedine fakultete i umjetničke akademije, Sveučilište u Zagrebu predlaže tri varijante za ublažavanje posljedica. Prvo, da se za upis studijskih programa na Fakultetu političkih znanosti, Geodetskom fakultetu, Filozofskom fakultetu, Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u potpunosti izbaci vrednovanje izbornih predmeta, na što bi pristao samo Prirodoslovno-matematički fakultet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, moguće je da predmeti povijest, fizika ili psihologija ipak ostanu kao predmeti koji se vrednuju, ali da ne budu uvjet, kaže se i napominje da će kandidati koji su se pripremali za alternativne predmete i koji će ih polagati, tada biti u boljem položaju jer će imati više bodova.

Treća varijanta ublažavanja negativnih posljedica predlaže da se određeni predmeti ipak uvrste u popis izbornih predmeta koji će se polagati, a u tom slučaju bi Sveučilište u Zagrebu imalo potrebu za ispitima iz izbornih predmeta fizika, biologija, politika i gospodarstvo, kemija, psihologija, informatika, povijest, sociologija, geografija i glazbena umjetnost. Prema priloženoj tablici u dokumentu, ukupno bi iz svih deset izbornih predmeta na devet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu trebalo polagati 8453 polaznika, dok bi u Hrvatskoj taj broj iznosio 30772 studenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka: Dogovoriti se što prije

Sveučilište u Rijeci je u intenzivnim konzultacijama oko provedbe državne mature u iznimno kompleksnim epidemiološkim i organizacijskim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, te se spremno prilagoditi na reducirani scenarij. Iz Rijeke su s tim ciljem pozvali ministricu Blaženku Divjak i državnu tajnicu Branku Ramljak da se pridruže virtualnoj sjednici Senata kako bi raspravili moguće scenarije vezane za upis studenta na to Sveučilište.

To je kazala rektorica Snježana Prijić Samaržija i dodala da su na tom Sveučilištu svjesni da je državna matura sastavni dio završavanja gimnazijskih programa te da stoga nisu ni raspravljali o mogućnost njezina ukidanja o čemu se spekuliralo u javnosti..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenarij reduciranja ispita državne mature samo na obvezne ispite ili na obvezne i manji broj izbornih predmeta povlači konsekvencu izmjena uvjeta upisa koji su već objavljeni i prema kojima se maturanti već pripremaju. Stav je Sveučilišta u Rijeci da ćemo se prilagoditi i ovom scenariju, bez obzira hoće li se raditi samo o ispitima iz obveznih predmeta ili o scenariju s obveznim i manjim brojem izbornih, kaže ona.

Rektorica Prijić Samaržija kaže da na Sveučilištu u Rijeci nisu isticali mogući popis izbornih predmeta niti su uopće raspravljali o uvođenju prijemnih ispita kako bi zamijenili rezultate iz izbornih predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prvo prilagodba podrazumijeva promjenu uvjeta upisa, pri čemu će se vrednovati na drugačiji način ocjene iz srednje škole i rezultati na obveznim predmetima, kao i onim izbornim na kojima će se eventualno ispiti provoditi, objašnjava ona.

Za uvođenje prijemnih ispita smatra da bi time narušili načelo pravednosti, jednakosti i dostupnosti jer mnogi maturanti ne mogu putovati niti plaćati prijemne postupke, a to bi i dodatno generiralo stres svim dionicima vezano uz organizaciju i poštovanje epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilište u Rijeci i inače načelno podržava korištenje rezultata državne mature kao selekciji proces upisa, te se samo na vrlo malom broju studijskih programa provode dopunske provjere znanja, i to gdje je to uistinu nužno, kaže rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Konačno, naš je zaključak kako bi trebalo što prije prilagodili naše uvjete kako bismo smanjili neizvjesnost i time omogućili maturantima da se fokusiraju na one predmete iz kojih će se ispiti provoditi. Utoliko smatramo da odluku o načinu provedbe državne mature treba donijeti što prije, zaključuje rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektorski zbor nije nadležan

Iz Rektorskog zbora su javili da on nije nadležan donositi jedinstven stav o načinima upisa na sveučilišta te da su Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputili zamolbu da ono u izravnim kontaktima sa svakim sveučilištem dogovori potrebe za izbornim predmetima na državnoj maturi i sukladno tome donese odluku o provođenju državne mature.

U odgovoru koji je u ime predsjednika Rektorskoga zbora Nikše Buruma uputila tajnica Rektorskoga zbora Paula Pavletić, ističe se da način vrednovanja kandidata i upisa na javna sveučilišta u Hrvatskoj spada u autonomiju sveučilišta. Budući da su javna sveučilišta u Hrvatskoj različita po svojoj veličini, organizaciji i područjima koja podučavaju, svakom sveučilištu, sukladno sveučilišnoj autonomiji, ostavljeno je da samostalno donose pravila o vrednovanju i upisu kandidata, objasnili su iz Rektorskog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa sveučilišta u Splitu i Osijeku nisu odgovorili na upit.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo