slabo korištenje eu fondova / Dvije godine Hrvatske u Europskoj uniji: postoje pomaci, ali nisu dovoljno vidljivi

Za manje od dva tjedna navršit će se dvije godine da je Hrvatska postala članicom Europske unije. Koliko je u te dvije godine napredovala najbolje može se izmjeriti uspješnošću korištenja novca iz europskih fondova

16.6.2015.
19:08
VOYO logo

Prve dvije godine Hrvatske u Europskoj uniji možda se najbolje mogu okarakterizirati riječima pomaci postoje, ali nisu dovoljno vidljivi.

"Ponekad smo malo i nepravedni jer Hrvatsku uspoređujemo nakon dvije godine s državama koje su u Uniji mnogo dulje. Vi znate da je Hrvatska ušla u Uniju u jedno jako nezahvalno vrijeme, nijedna država nije ušla u Uniju u vrijeme krize, uglavnom se ulazilo u dobra vremena", pravdao se šef predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogodile su se pritom neke velike promjene, poput prilagođavanja na europska pravila igre, pa je tako i u obračun javnog duga ušlo ono što godinama prije toga nije, poručuju iz HNB-a, iako ističu i pozitivna iznenađenja.

"Ono što se pokazalo da je jako pozitivno i brzo reagirao je izvozni sektor. Sjetite se samo koliko se plakalo za gubljenjem tržišta regije i CEFTA-e, a izvoz je već u kratkom roku rastao po dvocifrenim stopama. To je svakako ugodno iznenađenje", kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, iskoristivost europskih fondova još je na razini koja pobuđuje sumnje. Glavni čovjek za EU fondove u Vladi odgovara da za taj novac treba vrijeme, baš kao i za rezultate provođenja reformi.

"Jedan mandat nije dovoljan za provođenje svih projekata, tek sada počinju stizati rezultati i ja mislim da će iduća vlada, koja god to vlada da bude, u prvoj godini svog mandata uživati plodove rada ove vlade", pojasnio je situaciju vječni optimist Branko Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja god to vlada da bude, imat će pune ruke posla - Hrvatska itekako osjeća posljedice kasnog ulaska u Europsku uniju, novac iz europskih fondova dijeli se neusporedivo strože nego ranije, i samo najkvalitetniji projekti na njega mogu računati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo