OŽIVLJAVANJE GOSPODARSTVA / Dvije i pol milijarde eura za oživljavanje Slavonije, stručnjaci upozoravaju: 'Bez dobre pripreme - ništa od projekata'

Mibnistrica Gabrijela Žalac ima ambiciozan cilj ugovoriti i pokrenuti desetke projekata u sferi poduzetništva, poljoprivrede, prometa, odvodnje i energetike

10.2.2017.
18:59
VOYO logo

Vlada projektom Slavonija želi zaustaviti iseljavanje te oživjeti gospodarstvo pet slavonskih županija. Projekt će nadzirati poseban Savjet u kojem će sudjelovati 5 ministara te župani 5 slavonskih županija i saborski zastupnici iz iste regije. Ministrica euro-fondova Gabrijela Žalac najavljuje neke veće konkretne projekte koji su nositelji početka slavonskog oporavka.

"Od velikih projeketa bih mogla navesti obnovu željezničke pruge Dugo selo - Novska, elektrifikaciju pruge Vinkovci - Vukovar, luka rasutih tereta u Osijeku, veliki projekt javnog prijevoza u Osijeku. Oni će sigurno biti financirani iz projekta Slavonija", rekla je Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama ministrica je do nedavno vodila Agenciju za razvoj Vukovarsko-srijemske županije. Ima ambiciozan cilj do 2023. ugovoriti i pokrenuti desetke projekata u sferi poduzetništva, poljoprivrede, prometa, odvodnje i energetike uz ukupno 18,7 milijardi kuna iz europskih fondova. Stručnjaci za fondove pozdravljaju smjer, no upozoravaju da je provedba nešto puno kompliciranije od plana.

"Tu prvenstveno govorim o imovinsko pravnim problemima koji su svuda prisutni i mi se mislimo prema onome što smo do sada vidjeli da će to teško biti provedivo do 2023. godine do kada završava financiranje. Ali bilo bi dobro da nas oni demantiraju i da se ti novci doista i potroše", smatra Vitomir Vela, stručnjak za EU fondove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se i izrada novog modela indeksa razvijenosti te izrada mape siromaštva. Vlada najavljuje da će pomoći lokalnim sredinama u njihovom dijelu financiranja projekata. Prednost u sufinanciranju će se davati se manje razvijenim županijama. Za sada je u projektu Slavonija ugovoreno 420 milijuna briselskih bespovratnih kuna.

"Treba shvatiti da je ključ u ljudima. ključ je u vladi, ministrici i njenom timu, i na kraju svima nama na lokalnoj razini", rekao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara. Sedam sati vožnje od srca europe no standardom života puno dalje Slavonija oživljavanje itekako treba. Hoće li ono uspjeti ili ne ovisi samo o volji i efikasnosti ljudi jer novac je tu i čeka da se povuče. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo