NAJVIŠE U ZAGREBU / Dvije jedinice na kraju prvog razreda? Lani je bilo 117 ponavljača, učitelji otkrivaju zašto

Najviše ih je iz grada Zagreba. Dalmacija, Zagorje i Lika nemaju ni jednog prvašića ponavljača

29.9.2018.
9:00
VOYO logo

Jedinica na kraju godine. Ne jedna, nego dvije. Da i to je moguće u prvom razredu, jer prošle godine čak 117 prvašića nije upisalo drugi. Dobrodošlica je dobra, ali kad nije, dva puta u prvi razred. Ove godine čak je 117 ponavljača.

Učiteljica razredne nastave kaže da je podatak zastrašujuć jer učenici s jednom negativnom ocjenom mogu upisati drugi razred. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih prvenstveno stavila naglasak na prijevremni upis u prvi razred. Što se događa? Forsira se odlazak u školu, a učenici su još nezreli. Oni ne mogu mirno sjediti, ne mogu pravilno držati olovku u ruci", kaže Monika Vasko, učiteljica u OŠ Većeslava Holjevca.

Glavni razlog govorne smetnje

Glavni razlozi uz izostanke s nastave za ponavljanja prvog razreda su govorne smetnje, emocionalna nezrelost učenika, ali i roditelji koji im ne pomažu oko gradiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od osam predmeta, najteži su im hrvatski jezik i matematika.

"Likovni i glazbeni bi se nekako trebao svesti na učenikove mogućnosti jer nemaju svi istu boju glasa i isti način izražavanja, zato bi to trebali svesti na opisno ocjenjivanje", smatra Vasko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kaže da bi se učenik u prvom razredu dobro osjećao važno je da je bio u predškoli, ali da ima potporu roditelja i škole.

"Novi kurikulumi u 'Školi za život' sada ipak imaju drugačija očekivanja pa se očekivanja koja su sada bila u prvom razredu protežu kroz prvi i drugi razred, nadam se da će u tom pogledu i učenicima biti lakše", kaže Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesnaest prvašića nije prošlo razred

Crni rekorder ponavljača je Grad Zagreb. Šesnaest prvašića nije prošlo razred. Slijede Virovitičko-podravska županija s 14 učenika. Trinaest prvašića palo je u Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj.

U ovoj zagrebačkoj Osnovnoj školi ravnatelj kaže, ne sjeća se da je ikad prvašić ponavljao razred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi možda čak i trebalo u cijeloj razrednoj nastavi izbaciti ocjene, da budu opisnog tipa. Ali, tu trebaju stručnjaci za stol i vidjeti problem. Da su to učinili ne bi imali ovih 117 učenika koji su pali prvi razred" kaže Slaven Staklenac, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca.

Prije toga, prvašića ponavljača bilo je još više, čak 132.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo