situacija koja je dovedena do apsurda / Dvogodišnjoj Zari koja ima Downov sindrom država dala pa ukinula pomoć jer su utvrdili da se izliječila

Situacija je dovedena do apsurda jer Zara ima dijagnozu koja će se s godinama samo pogoršati

9.5.2016.
21:53
VOYO logo

U Centru za socijalnu skrb u Petrinji, dvogodišnjoj Zari koja boluje od Downovog sindroma 2014. godine su na osnovi vještačenja dodijelili invalidninu od 1250 kuna. Godinu dana poslije, 2015., vještačenje je utvrdilo da Zari više ne treba invalidnina pa joj je ukinuta. Inače, Downov sindrom je neizlječiva bolest.  

"Nikakvo obrazloženje nismo dobili, pozvali su mene i supruga, i rekli su ovako-možemo dobiti skrb i njegu s tim ako se nećemo žaliti, u protivnom nećemo dobiti ništa", kazala je DušicaMartinović, Zarina majka.

Skrb i njega podrazumijevaju pomoć u visini 500 kuna. Kako su se ipak žalili i ta suma im je spuštena na 350. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Centru za socijalnu skrb u Petrinji nitko se ne javlja na fiksni telefon cijeli dan, a nije se javila ni ravnateljica na svoj broj mobitela. Proslijedili smo upit nadležnom Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Stigao je odgovor koji kaže kako je do promjene Zarina statusa došlo zbog promjene propisa. Pa je tako invalidninu koju je Zari dodjelio Centar za socijalnu skrb oduzeo Zavod za jedinstveno vještačenje. U udruzi za pomoć osobama s invaliditetom Mala kuća kažu kako u šumi propisa nitko, zapravo, ne vidi djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da se promijenila Vlada, znamo da zakone svatko tumači na svoj način, ali mislim da tu puno komplikacija iziskuje tijelo za jedinstveno vještačenje koje je pritisnuto vremenskim rokovima, velikim brojem vještačenja, dugom listom čekanja ijednostavno ne pridaje dovoljno pažnje dokumentaciji koja se prilaže", izjavila je Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge za osobe s invaliditetom Mala kuća.

Ipak, situacija je dovedena do apsurda jer Zara ima dijagnozu koja će se s godinama samo pogoršati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je u pitanju nemilosrdno rezanje sredstava, a ne samo površnost ukazuje i činjenica da su Zarrinim roditeljima odbijene već dvije žalbe a sada čekaju riješenje treće. U međuvremenu Zaru redovito voze u Zagreb na Goljak, ili gdje god treba..

"Imamo radnu terapiju, sad smo završili s fizio pošto je prohodala sa dvije godine i mjesec dana onda više nema potrebe dok ne navrši pune tri godine moramo više ići, ma imamo nonstop nešto tako da više ni sama ne znam", dodaje Zarina majka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi Mala kuća kažu sutra idu na sastanak Ministirici socijalne politike i mladih upravo zbog silnih mana Zakona o soc. skrbi. Zarin slučaj samo je jedan u nizu. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo