POTHVAT ŽIVOTA / Dvojica branitelja žele preveslati Atlantik: 'S čamcem na kojem će biti teret težak preko 800 kg moramo veslati 6500 kilometara'

Riječ je o jednom od najtežih izazova na svijetu, a ako u tome i uspiju, upisat će našu zemlju u Ligu naroda prekooceanskih veslača

10.1.2022.
23:00
VOYO logo

Branili su Hrvatsku u Domovinskome ratu, a sada žele preveslati Atlantik. Branitelji Werner Ilić i Martin Cruickshank uskoro kreću u pothvat života: u malenom čamcu veslat će više od 6 tisuća kilometara. 

Riječ je o jednom od najtežih izazova na svijetu, a ako u tome i uspiju, upisat će našu zemlju u Ligu naroda prekooceanskih veslača. Ekstremni podvig počinju na 30. godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske. Dakle, 15. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na brodu je jedno veslačko mjesto na kojem će se izmjenjivati svaka dva sata. Hrana koju nose je u prahu – ukupno 540 paketa. 

Gosti RTL-a bili su jedna polovica od ovog hrabrog dvojca - Werner Ilić i Dražen Hrženjak, voditelj projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Martin je doma, nije mogao biti s nama. 15. siječnja idemo, tako da nam malo vremena ostane za pripremu", kazao je Werner.

Opisao je i kako izgleda jedan dan na oceanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja i Martin ćemo veslati dva plus dva, što znači dok jedan čovjek dva sata vesla, drugi dva sata odmara. Ima tu i navigacije, tko će pripremiti hranu, kavu, čaj. Ono što je zanimljivo, ako smo ljuti, ne može svatko ići u svoju sobu i ohladiti se. Moramo sve riješiti na licu mjesta i nastaviti dalje. Počinjemo od Gran Canarije i završavamo završnu točku u Karipskom moru na otoku Martinik. Veslači znaju da u oceanu gdje valovi i struje znaju biti gadni", kazao je.

Kazao je i kako čamac ima solarne panele, te da će sa svom opremo težati preko 800 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S tim teretom moramo veslati preko 6 i pol tisuća kilometara. Nadamo se nakon 90 dana, zavisno od meteoroloških uvjeta, da ćemo Martin i ja stići na cilj", kazao je. 

Na pitanje čega ih je najviše strah, Werner je kazao da treba poštivati prirodu, posebno ocean.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nemaš strahopoštovanje možete iznenaditi, a to je razlika između života i smrti. Naletjet ćemo na valove od 7 metara ali imat ćemo smirenu glavu, veliko srce, veslamo za naš narod i domovinu, uspjet ćemo", kazao je Werner.

Hrženjak je kazao da će im s eu 90 dana promijeniti svi vremenski uvjeti ali da su mentalno spremni za to. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki rizik su sveli na minimum. Znaju što hoće i idu preveslati Atlantik. Nailazili smo na ljude kojima to djeluje previše, ali njih dvojica nisu suicidalni branitelji nego idu nešto postići. Veslom preko Atlantskog oceana je jedna aktivnost projekta Atlantik Banovina koja ima više aktivnosti. Kako krenu s Kanara, tako ćemo krenuti s humanitarnom akcijom koja će se zvati 'Jedan metar jedna kuna' i pozivamo sve građane da to podrže ne bi li izgradili centar na Banovini koji će se zvati 'Veteransko veslo'", objasnio je Hrženjak. 

Kazao je i da se radi o skupljem projektu te da plovidba tri mjeseca košta milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Troškovi su porasli, imate situacije koje se dogode, živimo u državi koja ima veliki birokratski aparat pa i tu nešto zapne. Imamo podršku i iz Pantovčaka i Banskih dvora, Ministarstva hrvatskih branitelja, pojedince. Njima dvojici treba ta podrška u duhovnom, materijalnom i svakom smislu", kazao je. 

Werner je kazao da ga je na veslanje preko Atlantika najviše ponukao poziv od Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je to probao prije sa sestrom, i uspjeli su prijeći dvije trećine puta. Imali su nesreću s meteorološkim uvjetima, slomilo se kormilo, nisu imali moć upravljanja i morali su odustati", kazao je. 

Kazao je i da žele poslati tri poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva poruka je za narod i domovinu da je domoljublje čast i privilegija i da s to mora živjeti svaki dan na e samo kad vam odgovara. Druga poruka je prema hrvatskim veteranima i starijoj populaciji domoljuba, da nikad nisi star da ostvaruješ snove. Treća poruka, idemo čisto zeleno, bez emisije CO2 svijest o očuvanju okoliša za buduće generacije", kazao je Werner. 

Na pitanje koliko je izgledno da odrade prije 90 dana, Werner je kazao da ovo nije utrka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporo i polako je sigurno. Cilj je uspjeti i uspjet ćemo", kazao je Werner.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo