Obitelj traži odgovore / Dvojica radnika poginula od strujnog udara, a iz tvrtke poručuju: 'Poštujemo pravila zaštite na radu'

Ovo nije prva nesreća u tvornici DIV-a, prije nekoliko godina poginuo je mladić za strojem

29.4.2019.
18:50
VOYO logo

Policijski očevid trebao bi rasvijetliti sve okolnosti nesreće u kojoj su poginula dvojica mladih radnika kninske tvornice vijaka u vlasništvu DIV grupe.

Prema neslužbenim informacijama, radnici su stradali od strujnog udara dok su čistili bazen u pogonu. Dok vlasnik tvornice poručuje da se pridržavaju pravila zaštite na radu, obitelj preminulih traži odgovore, a gradonačelnik Knina i odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastave na pola koplja na Tvornici vijaka DIV. Za dva mlada života nije bilo spasa.

"Već su bile širokih zjenica, bez disanja, bez palpabilnog pulsa. Mi smo unatoč tome pokušali reanimacijske postupke. Međutim, bez uspjeha, tako da smo proglasili smrt", kazala je liječnica Biljana Nacevski Bulaja iz Opće i veteranske bolnice u Kninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čistili su bazen s tekućim cinkom

20-godišnjak i 34-godišnjak čistili su bazen s tekućim cinkom u pogonu galvanizacije kada su doživjeli strujni udar. Njihovi kolege, koji su za to vrijeme bili na pauzi, vidjeli su samo Hitnu kako ih odnosi.

"Radili smo jedan do drugog. Ja sam na strojevima radio, on je dole na balvani. Dobri ljudi, desilo se to, prali to, eto nešto sa strujom nije bilo u redu očito", rekao je radnik DIV-a, Vahir Derlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o iskusnim radnicima, kažu. A u tom bazenu inače je niski napon pa im nije jasno što se dogodilo.

"To je prazan bazen bio. Možda sa nekakvom tekućinom za odmašćivanje. To je plastični bazen u kojem uopće nije bilo puno tekućine, ali eto", kazao je radnik DIV-a, Goran Pehar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik poziva Državno odvjetništvo na reakciju

Gradonačelnik Knina izražava sućut, ali dodaje kako ovo nije prva nesreća u toj tvornici. Prije nekoliko godina poginuo je mladić za strojem. Zato poziva Državno odvjetništvo na reakciju.

"Ja se zbilja nadam da će oni sustavi koji su zaduženi za osiguranje sigurnosti napraviti sve ono što je u njihovoj moći da se ovakve stvari više ne ponavljaju. A da onaj tko je ovo na nekakav način i uzrokovao bude odgovoran za to i da to bude pouka da se tako ne može raditi", kazao je gradonačelnik Knina, Marko Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kninske tvornice  kažu da su poštovali sve mjere zaštite na radu. Vlasnik DIV grupe je Tomislav Debeljak koji je, tvrde iz tvornice, otišao posjetiti obitelji poginulih radnika.

Očevid je trajao cijelo poslijepodne

"Ovim putem izražavamo sućut obitelji naših radnika, prijatelja. Dakle, DIV grupa se prema svojim radnicima stvarno prijateljski odnosi i zato nas je ova vijest danas duboko potresla", rekao je glasnogovornik DIV-a, Josip Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su dva mladića izgubila život, trebao bi pokazati očevid koji još traje. 

Očevid je trajao cijelo poslijepodne, a na očevidu je uz policiju bio i inspektor zaštite na radu. Očevid je vodio zamjenik županijske državne tužiteljice iz Šibenika. Za to vrijeme radnici su izvjesili crnu zastavu na pola koplja. Zapalili su svijeće u ime svojih poginulih kolega. Gradonačelnik je rekao da će na dan njihovog pokopa u Kninu biti proglašen i dan žalosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očevid je završen prije nekih sat vremena. Županijsko državno odvjetništvo je nakon njega naložilo odvođenje tijela na patologiju kako bi se obavila obdukcija. Isto tako su izuzeti strojevi i uređaji kako bi se na njima provelo dodatno vještačenje, a nakon toga i kriminalističke istrage. Trebalo bi biti poznato i kako su nesretni mladići nastradali", kazala je RTL-ova reporterka Nikolina Radić koja je ovaj slučaj pratila cijeli dan. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo