ZAGREB PRIDE UPOZORAVA / 'E-građani su postali novi alat Vlade HDZ-a za diskriminaciju građanki i građana'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nedavno je novom uslugom e-prijave vjenčanja omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured

3.7.2020.
11:27
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

''Ministarstvo uprave jučer je još jednom, po već tko zna koji put, svjesno odlučilo stvarati kategorije građanki i građana višeg i nižeg reda. Ministar Ivan Malenica pohvalio se kako je uvedena „usluga e-prijava vjenčanja kojom je omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured, u sustavu e-građani“. E-prijava, međutim, nije dostupna osobama koje žele sklopiti životno partnerstvo osoba istoga spola. Time je gejevima i lezbijkama još jednom uskraćena javna usluga na koju po Ustavu i zakonima imaju i moraju imati pravo pod istim uvjetima i na isti način kao i bračni partneri'', upozorili su iz Zagreb Pridea.

Image
lakše do braka /

Ženici i nevjeste pozor! Za sve one koji planiraju vjenčanje država je spremila veliku novost

Image
lakše do braka /

Ženici i nevjeste pozor! Za sve one koji planiraju vjenčanje država je spremila veliku novost

Ministra Malenicu podsjetili su da ''zakon nedvosmisleno navodi kako je „Životno partnerstvo zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola“ (čl. 2). Također, u nizu članaka hrvatski Sabor jasno je objasnio da životnim partnerima moraju biti dostupne javne usluge pod jednakim uvjetima i na isti način kao i bračnim. Na primjer: „Životni partneri imaju jednaka postupovna prava i status u svim sudskim i upravnim postupcima kao i bračni drugovi (čl 37); ili „Životno partnerstvo ima ista prava i obveze kao i bračna zajednica u pogledu bilo koje zakonom ili podzakonskim propisom propisane obveze, prava ili povlastice…“ (čl. 60). Sabor je tako odlučio kako bi, kako stoji u zakonu, osigurao „jamstvo zabrane nepovoljnijeg postupanja“ prema životnim partnerima u odnosu na bračne''.

''Novom uslugom na e-građanima Ministarstvo uprave prekršilo je tu zabranu i odlučilo životne partnere staviti u nepovoljniji položaj. Boji li se ministar Malenica da bi u nedjelju HDZ izgubio poneki glas da je usluga e-vjenčanja uvedena i za životne partnere ili je ovdje ipak riječ u sustavnom ignoriranju i zatiranju LGBTIQ prava u Hrvatskoj? To treba pitati njega. Zagreb Pride zna da ovo nije slučajan previd, već obrazac ponašanja vlade Andreja Plenkovića u posljednje četiri godine'', poručili su iz Zagreb Pridea.

''Naime, gotovo svi zakoni ili amandmani iz područja obiteljskog života i prava bračnih partnera koji je ta vlada predložila, a njena većina usvojila namjerno su ostali neusklađeni sa Zakonom o životnom partnerstvu: novi porezni zakoni i pripadajući podzakonski akti; Zakon o pravima hrvatskih branitelja, Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o udomiteljstvu'', upozorili su iz Zagreb Pridea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo