Neobično voće / Egzotični raj nadomak Zagreba: Održan prvi festival indijanskih banana u Donjoj Bistri

Antikancerogenu voćku preporuča i Svjetska zdravstvena organizacija

21.9.2020.
8:30
VOYO logo

Egzotika podno Sljemena. Bodljikava dinja s najviše vitamina C, ali i prvi plodovi kave koji bi se trebale saditi na hrvatskom tlu. 

S neobičnim biljkama radi uzgajivač iz Donje Bistre koji je održao i prvi festival indijanske banane ovog vikenda. Upravo tu antikancerogenu voćku preporuča i Svjetska zdravstvena organizacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egzotični raj nalazi se 25 kilometara od Zagreba. Na plantaži u Donjoj Bistri stabla s indijanskim ili sirotinjskim bananama. I tako već osam godina. 40 sorti čistog zdravlja. 

"Biljka koja dolazi iz Sjeverne Amerike, 10 000 puta jača od kemoterapije, nutritivno najjače voće na svijetu i nikad niste jeli ništa bolje. Ove godine je ovo stablo jedno od najrodnijih zato što je ovdje bio mraz i napravio je veliku štetu, a za razliku od drugih biljaka, indijanska banana bez obzira na mraz, uvijek ostane plodova", rekao je Ivan Šulog, uzgajivač egzotičnog voća i povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U Fužinama /

Održava se prvo izdanje Medun festa na kojem možete probati posebnu poslasticu

Image
U Fužinama /

Održava se prvo izdanje Medun festa na kojem možete probati posebnu poslasticu

Nešpricana, s drveta svježe ubrana. Nakon guljenja, odmah se može jesti. 

"Na što vas podsjeća? Meni je to krema od banane, oduvijek, ali onda ljudi kažu da tu ima i manga i papaje i svačega, meni je baš posebna i ni na šta me ne veže", izjavio je Šulog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo prije 20-ak godina i to s biljkom iz Južne Afrike. Kiwano je bodljikava dinja, voćka s najviše vitamina C. Poljoprivrednik sada uzgaja 50 vrsta egzotičnog voća i povrća. 

"Imamo jeju dinje koje u Japanu, jedna košta 20 tisuća dolara, Imamo tri vrste slatkog krumpira, radimo fini puder u od rogača koji je jedinstven proizvod u  svijetu zahvaljujući našoj buri, radimo različite vrste čilija, plave u krumpire", poručio je Šulog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne misli stati. Krenuo je u proizvodnju 300 vrsta citrusa - od limete, naranče, limuna.  
Kaže nam i kako ide u izazovni poduhvat - uzgoj kave na hrvatskom tlu. 

Arapska kava koja je u istoj godini daje plodove i cvijeta i već iduće godine bismo mogli probati prvu hrvatsku kavu. Testna sadnja mogla bi biti u Dalmaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ništa bez pomoći obitelji pa i onih mlađih članova poput 13-godišnje kćeri Jelene. 

"Ovo je mini kosilica ustvari je jako zabavno, a i volim to raditi, nije da je sad nekako teško, zabavno je ustvari", rekla je Jelena Šulog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gotovo desetljeća rada na ovom nasadu, održao je i prvi festival indijanske banane gdje se mogla okusiti sva egzotika, a pali su i poslovni dogovori. Već idućeg vikenda je, kaže, repriza. U to ime, još jedna degustacija za zasladiti kraj vikenda. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo