JAČA KONTROLA / Ekipa RTL-a u akciji s Poreznom: Otkrivamo kakvo su stanje zatekli u blagajnama i kolike su kazne

Porezni inpektori usmjerili su se na obalu. Češljali su polovanja pekara, ugostitelja, taksista i trgovaca

20.6.2019.
22:13
VOYO logo

NIkad ne dolaze slučajno. Aplikacijom utvrde gdje računi ne odgovaraju, sjednu kao obični posjetitelji, naruče kavu, pričekaju račun i onda krenu u inspekciju.

Svi računi moraju biti izdani, moraju odgovarati svi elementi računa, a iznos u blagajni treba biti točan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo imali nikad do sad kazne, sve O.K. je bilo. Nemam se zašto tresti, mi smo čisti što se tiče toga", kaže Jadranka Anđelić, zaposlenica u ugostiteljskom obrtu.

Rijeka, Zagreb, Dubrovnik, Vukovar, Split...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovu će značku sljedeća 2 tjedna često vidjeti - ugostitelji, pekari, taksisti, trgovci na veliko. Ovoga je puta sve najavljeno, a kako se sezona bude razvijala, tako će po obali biti sve više i nenajavljenih kontrola.

"Nije naravno pitanje kako se to obično tumači da je to samo zbog nekakvih krpanja proračunskih rupa i krpanja proračuna, nego među ostalim jednakog i pravilnog tretmana poreznih obveznika", kaže Zdravko Marić, ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A obveznicima za 1. prekršaj  primjenjuju načelo oportuniteta - odnosno dobiju samo upozorenje, ali za neizdane račune i ponavljanje propusta - nema gledanja kroz prste.

"Recidivisti se po 2. ili 3. put sigurno ne mogu provući samo s opomenom, za njih imamo i mjeru zatvaranja objekta. I za neke veće dužnike", kaže Ante Kević, voditelj Službe nadzora Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne znaju biti od 10.000 do čak 500.000 kuna.

"Kome ćemo ići u nadzor ide se preko analize rizika. Mi imamo sve podatke o poreznom obvezniku i kad uočimo nepravilnosti, inspektori se šalju na teren", kaže Ivana Roso, voditeljica Odjela za pripremu nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove su godine Porezna i Carinska uprava obavile ukupno 6436 nadzora. U 62 posto njih utvrđene su nepravilnosti. Od toga zabranili su rad 63 porezna obveznika, a kazne su iznosile 2.329.508 kuna.

Broj fiskaliziranih računa od lani narastao je za 3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O inspektoru ovisi kakav će biti njegov stil, tako da - tko zna - možda neće uvijek naručiti kavu baš u onom objektu koji je pod povećalom. Nadzirati račune može i iz susjednog kafića...

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo