ŠEF OPORBE ZA RTL DANAS / Ekskluzivni intervju sa Zoranom Milanovićem: 'Vlada u ovih 100 dana nije napravila ništa. Nula!'

Šef SDP-a Zoran Milanović prvi put otvoreno govori o svojim nasljednicima, reformama, ali i otkriva kako se namjerava vratiti u Banske dvore

29.4.2016.
18:40
VOYO logo

Ekskluzivno nakon što je izgubio izbore, izvisio u pregovorima s Mostom i ponovno osvojio vlast u stranci, šef SDP-a Zoran Milanović prvi put otvoreno govori o svojim nasljednicima, reformama, ali i otkriva kako se namjerava vratiti u Banske dvore.

Sutra bi trebao biti stoti dan Vlade, ali bi sutra trebao biti stoti dan otkako Vi niste u Vladi. Je li Vam žao iz današnje perspektive što niste uspjeli ostvariti dogovor s Mostom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema tu žao, ne žao. Tako je. Otišli su s HDZ-om, znali su koga biraju i sad živimo taj život".

Biste li im pružili ruku da dođu i kažu da ne žele više s HDZ-om i da žele probati nešto s vama, a bez izbora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to, nemojte to shvatiti osobno, neozbiljno pitanje. Ne znam. Pitanje je hipotetsko. Nemam nikakvih informacija te vrste pa na to ne mogu odgovarati".

Nije bilo nikakvih kontakata?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema meni ne".

Postoje nagađanja, ako bi Most podržao neke SDP-ove inicijative ili obratno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi već imamo dosta inicijativa, zakona... Ne moraju proći, a mogu proći. To radimo radi građana, vlastite stranke. To nam je dužnost".

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li to uopće moguće nakon svega što se događalo?

"Nije se događalo ništa. Razgovarali smo s Mostom par dana i onda su otišli. Nikad nismo čuli razumno objašnjenje. I to je to. A sad trenutno nemamo Vladu. Mislim, formalno imamo Vladu. Sto dana je iz prvog Rooseveltovog mandata. U tih prvih 100 dana je napravljeno je napravljeno na čemu je počivao New deal. Onda se to promijenilo u sto dana u kojima ne pitaš što vlada radi, nego im daješ nekakav grace period. Potpuna inverzija onoga što sto dana predstavlja. Sto dana je sto dana za ne znam koliko odlučnih mjera. A u ovih sto dana nije bilo ničega. Nula".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujete li Vi da Vlada može izdržati do kraja mandata?

"Ne znam, nije to stvar vjere. To je stvar odnosa u Saboru. Znate gdje je problem? Ovo je neviđeno. Ovakav odnos snaga, koncept, demokratska europska parlamentarna praksa ne poznaje. Most nije klasična stranka. Pitanje je je li uopće stranka. Ne znamo ni tko vodi Most, tko je platforma te grupacije u ovom trenutku. Ali, u trenutku sastavljanja vlade imali su 15 mandata. Ne znam kako stvari stoje sada. Teško mi je to reći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, sigurno imate neku strategiju? Kako se namjeravate vratiti na vlast i što vjerujete kada bi to moglo biti?

"Pripravni smo u svakom trenutku. Mi smo prekinuti zapravo u jednom poslu koji smo radili dobro. Naravno, prekinuti smo nakon izbora. Izbori su izbori. Most i ljudi koji su ga tada vodili su donijeli tu poznatu odluku. I sada smo tu gdje jesmo. Mi moramo biti pripravni u svakom trenutku. Tonus nam je jak, glava nam je bistra. Tu smo da služimo hrvatskim ljudima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali koalicije Hrvatska raste više nema. Vi formalno ne surađujete na način kao prije? Imate li spremni vladu u sjeni?

"Vlade u sjeni realno postoje u dvije-tri zemlje na svijetu. Mi imamo spremne ljude. Tu smo, pripravni... Hoće li to biti izbori ili neka druga varijanta, to ne mogu reći. Očito je da smo posao radili pristojno, dobro. Rezultati se sad vide. Bili smo razumna reformska vlada. Nabrojali bismo do deset, ali odluke smo donosili. I to je bit priče. Ideja, priprema, realizacija. Samo tako vlada može funkcionirati. I stvarno je bitno da je premijer osoba koja ima politički autoritet i koja je na čelu jake političke stranke koja je barem relativno najjača u vladajućoj većini. A nijedan taj sastojak u ovom času ne postoji. Posao premijera nije samo da opstruira nekakve ideje ili kadrovska rješenja koja dolaze od nadležnih ili nenadležnih, bilo Pantovčaka, bilo potpredsjednika vlade. To može raditi, ali to se mjeri u promilima u kvantumu posla premijera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li se zamisliti u suradnji s gospodinom Oreškovićem da sutra nekim spletom okolnosti budete zajedno u vladi?

"Nisam razmišljao o tome".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Što mislite o Nacionalnom programu reformi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U to nemam nikakvog povjerenja. To je obična poza, na tome očito nije temeljito rađeno. Tu ima svega i svačega. Zdravstvo, privatizacija... Čega? Formalno prva osoba u Vladi nije u stanju dati nijedan konkretan odgovor ni na jedno konkretno pitanje. Ni kome pogoduju, ni za koga traži zemljište po Slavoniji, ni koje to strateške tvrtke misli privatizirati... Jesu li to vode, jesu to šume? Ne znam što je onda ostalo. Kad HDZ priča o privatizaciji, onda treba biti oprezan. Ali, da sad ovo ne bi bila predrasuda prema HDZ-u. Podravka i Končar? Tu država ni nema većinski paket. Čak i da se proda, a ja to ne bih radio, ti novci neće riješiti neki važniji hrvatski problem. Tog nema, to je magla. Zato i ne žele odgovoriti na to što će prodati. Microsoft, Yahoo? Nažalost, to nemamo. To nije naše. Što misle prodavati? Inu?".

Jeste li uspoređivali koliko se podudara posljednji program reformi Vaše Vlade i program ove Vlade? I koliko je toga što ste vi trebali napraviti, a niste?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U četiri godine smo napravili puno".

Ali, Vaša Vlade je također htjela uvesti porez na nekretnine pa su se lomila koplja s HNS-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo razgovarati o tome. HDZ to nije najavljivao u kampanji. To nije nešto što je jednostavno. Ali, ni to neće riješiti hrvatske probleme prevelike centraliziranosti države jer taj bi prihod bio lokalne samouprave. To bi opet bilo neravnomjerno raspoređeno po Hrvatskoj jer su u nekim dijelovima zemlje vrijednosti nekretnina puno više nego u drugim dijelovima. To treba jako dobro osmisliti. No, to je samo kap u moru stvari koje treba napraviti. Mi smo pružali otpor 'genijalnim' idejama iz Europske komisije da srežemo ovo, otpustimo ono, smanjimo mirovine... Sve je to trebalo trijezno i trezveno voditi".

Ali i u Vašoj se Vladi razgovaralo o povišenju dobi za odlazak u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo, ali razgovarali smo i o još puno stvari. To je naprosto sporedna tema u ovom trenutku".

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Milanović, Pusić

Patrik Macek/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Davor Bernardić biti SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika?

"O tome odlučuje gradska organizacija. U SDP-u postoji razina decentralizacije i autonomije koja je viša nego u bilo kojoj drugoj stranci. Katkad je Predsjedništvo intervenirali, ali ne vidim u ovom trenutku da se to događa. O tome dosad uopće nisam razmišljao. U kampanji sam govorio nešto o tome. Važno je da SDP u Zagrebu, u kojem smo pokazali na izborima da smo najjača politička opcija, ima kandidata ili kandidatkinju. SDP nije nikakva privatna prčija. Treba vidjeti tko ima šanse pobijediti. Ako gradska organizacija predloži Bernardića, neka ide. Godinu je dana do izbora i treba vidjeti tko ima šanse dobiti. Grad Zagreb je klijentelističko-korupcionaška močvara. To je prestrašno kako to sve skupa funkcionira. Dio odgovornosti povijesno snosi i SDP i ja osobno kad nismo reagirali kad smo trebali reagirati. Ali, morao sam reagirati na mnogo stvari, pa ne možeš na sve. Na kraju sam reagirao. Ali, nije to samo problem Bandića", kaže Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo