Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ANALIZA DAMIRE GREGORET

EKSKLUZIVNO! Bitka za Pantovčak: Josipović stiže Orešković, u drugom krugu predsjednica nedostižna?

Ekskluzivno istraživanje Promocije plus za RTL donosi preferencije kandidata za predsjedničke izbore!

Damira Gregoret/ 9.5.2019. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon objave rezultata istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara, kao i o tome čije kandidate građani žele poslati u Europski parlament, RTL ekskluzivno, u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak. Rezultate donosi i analizira Damira Gregoret.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Da se sada održavaju predsjednički izbori Kolinda Grabar-Kitarović bila bi uvjerljivo prvi izbor s 35,3 posto potpore, postotni poen više nego u travnju (34,5 posto). Istodobno toliki pad bilježi Zoran Milanović. Ispuhivanje balona tihe kampanje bivšeg SDP-ova premijera istraživanje pokazuje već nekoliko mjeseci, pa i sada u svibnju. To nije zanemariva potpora od 15,4 posto (travanj - 16,4 posto) s obzirom da je politički potpuno neaktivan, ali njegovi potencijalni birači očito očekuju da se odluči. 

Trend pada vidljiv je i kod bivše šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalije Orešković. No, s 9,9 posto (travanj - 10,7 posto) i dalje je treći izbor.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Nešto manje od Orešković, kada bi bio SDP-ov kandidat, ima bivši predsjednik Ivo Josipović (svibanj - 9 posto, travanj - 8,1 posto). Čelnik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, već je jednom izgubio u utrci za Pantovčak, a i sad bi mu šanse bile male - 7,5 posto (travanj - 5,7 posto). Baš kao i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću (svibanj - 3,5 posto, travanj - 4,4 posto) kojeg bira gotovo dvostruko manje birača od Sinčića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Slično stoji i čelnik MOST-a Božo Petrov (svibanj - 3,2 posto, travanj - 4,2 posto) dok Brunu Esih bira manje od 3 posto ispitanika (svibanj - 2,8 posto). 

Po biračkom tijelu vidljivo je da dvostruko više birača Neovisnih za Hrvatsku radije bira aktualnu predsjednicu nego Esih. Njezin jučerašnji pogled na povijest doduše nije obuhvaćen jer je istraživanje završilo dan ranije. Ni Tomislav Karamarko (svibanj - 1,2 posto, travanj - 3,6 posto) nema baš nikakve šanse , na ostale otpada 3,7, neodlučnih je 8,4.

Upravo se čita

Image
DRUGI CIKLUS

Nakon vaganja u 'Životu na vagi': Željka i Anja su izgubile najviše na vaganju, a Marija napustila show

U drugom krugu Grabar-Kitarović povećala prednost nad Milanovićem

Drugi krug uvijek je nova bitka, pa iako je Milanović u prvom krugu drugi izbor, veće šanse protiv aktualne predsjednice ima Dalija Orešković. No, predsjednica u oba scenarija - pobjeđuje.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera 56,5 posto ispitanika želi da na Pantovčaku ostane Grabar-Kitarović. Da na njezino mjesto dođe Milanović priželjkuje njih 37,2 posto. Neodlučnih je 6,3, nedovoljno za promjenu pobjednika, a i ovdje, u odnosu na travanj, Milanović pada (travanj - 38,6 posto), a predsjednica raste (travanj - 55,4 posto). Uzela je i 15-ak posto glasova Dalije Orešković i 20-ak Ive Josipovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U potencijalnom srazu dvije žene - opet pobjeđuje Grabar-Kitarović

Image
Foto: RTL
Image
RTL

U slučaju da se u drugom krugu bore dvije žene pobjednica je ista. Grabar-Kitarović pobjeđuje s 54,3 posto (travanj - 51,8 posto), ali Orešković osvaja nešto više od Milanovića - 39,4 posto (travanj - 41,6 posto). Vidljivo je da se znatno češće Milanovićevi i Josipovićevi birači očekivano odlučuju za Orešković, ali aktualna predsjednica uzima i dio tih glasova, ali i više glasova Sinčića i Petrova.

Pobjednika neodlučni ni ovdje ne mogu promijeniti, njih je 6,2 posto. Naravno, znamo da potencijalni kandidati tek trebaju otvoriti karte i izjasniti se idu li u utrku, ali trendovi su jasni i pokazuju kome bi se to realno moglo isplatiti, a kome baš nikako.  

Rezultate prošlomjesečnog istraživanja o preferencijama kandidata za predsjednika Republike pročitajte OVDJE!

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 30. travnja do 6. svibnja 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske. Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%. 

Damira Gregoret/ 9.5.2019. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
svjetski dan učitelja

Objavljena lista 513 najboljih nastavnika u Hrvatskoj. Provjerite je li među njima i netko koga znate

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba