PROMOCIJA PLUS ZA RTL / EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ i dalje uvjerljivo prvi. Na drugoj poziciji, prvi put u 18 godina od kada se provodi ovo istraživanje, nije SDP!

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za listopad. Detalje ima Damira Gregoret

10.10.2021.
18:40
VOYO logo

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za listopad i otkriva kakav je rejting stranaka i političara. Rezultate je u RTL-u Danas analizirala Damira Gregoret.

Pad rejtinga vidljiv je u redovima svih vodećih oporbenih stranaka, a na tim krilima ponovno raste vladajuća stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rejting stranaka

HDZ i u listopadu bira najviše ispitanika; s gotovo 28 posto rejting te stranke ostaje stabilan, uz blagi rast (27,3 posto podrške su imali u prethodnom mjerenju).

Na drugoj poziciji, prvi put u 18 godina od kada se provodi ovo istraživanje, nije SDP nego platforma MOŽEMO! s 17,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raskoljeni SDP je, uz pad potpore, treći s 16,1 posto. Podsjećamo, u rujnu su imali podršku 17,9 posto ispitanika.

Pad rejtinga u odnosu na rujan (17,2 posto) bilježi i MOŽEMO!, koji se ozbiljno poskliznuo na kadroviranju u Holdingu, i SDP čiji se i Klub u Saboru raspao pa su i tamo treća opcija. Napomena da se to dogodilo u petak, a istraživanje je završeno u četvrtak prije službenih izbacivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Oporbena stranka u kojoj nema potresa - MOST još je u rujnu istisnuoDomovinski pokret s četvrte pozicije koju ima i sada, ali u odnosu na prošli mjesec (7,7 posto) rejting je nešto niži - 6,7 posto. Domovinskom pokretu, koji je jučer i formalno dobio novog predsjednika Ivana Penavu, potpora je i dalje niska - 3,7 posto. U rujnu je ona iznosila 3,8 posto. Svi ostali su i od toga daleko, od HSS-a(1,3 posto).

Image
Image

Pa s istim rejtingom slijede Centar, Fokus, Živi zid...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još niže su svi ostali: IDS (listopad 1,1 posto - rujan 1,0 posto), HNS (listopad 1,1 posto - rujan 0,79 posto), pa tek onda Suverenisti koji su se prošlog vikenda okrupnili i u čije je redove došao Miroslav Škoro. Velikim očekivanjima unatoč potpora im je 1 posto. Mjesec prije bili su na 0,70 posto. Potresi i izbacivanja u oporbenim redovima povećali su udio neodlučnih na vidimo više od 16 posto. Podsjećamo, prošli mjesec neodlučnih je bilo 13,7 posto.

Image
Image

Najpozitivniji političari

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh i dalje drži predsjednik Republike Zoran Milanović. S gotovo 22 posto povećao je prednost na vrhu u odnosu na rujan (18,7 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast, ali blaži, bilježi i predsjednik Vlade; Andrej Plenković najpozitivniji je za gotovo 18 posto ispitanika. Mjesec prije, to je smatralo 16,4 posto ispitanika. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ostaje treći, ali treći mjesec za redom potpora mu pada (listopad 9,9 posto - rujan 12,8 posto). Uslijed prozivki bivših članova Holdinga koje je i postavio bez javnog natječaja do odlaska i ravnatelja i Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak, u listopadu je Tomaševićev rejting, dakle, ispod deset posto.

Image
Image

Svi ostali su daleko: od ministra financija Zdravka Marića (listopad 2,1 posto - rujan 2,5 posto) koji je četvrti, preko Bože Petrova (listopad 1,3 posto - rujan 0,9 posto)  i Vilija Beroša (listopad 1,0 posto - rujan 0,9 posto). Sa slabim rejtingom, ali u top deset ušla je Karolina Vidović Krišto (listopad 0,8 posto - rujan 0,55 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Tek nakon toga je novi šef Domovinskog pokreta Ivan Penava (listopad 0,7 posto - rujan 0,3 posto). Isti je rejting i Peđe Grbina (listopad 0,7 posto - rujan 2,19 posto), predsjednika stranke koja se raspada i Sandre Benčić (listopad 0,7 posto - rujan 0,6 posto), saborske zastupnice platforme MOŽEMO!.

I dalje je najviše građana koji poručuju da je najpozitivniji političar - NITKO (22, 6 posto). Prošli mjesec to je mislilo 21,6 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Najnegativniji političari

Isti, vodeći dvojac političara u zemlji, ali s obrnutim redoslijedom na vrhu je i neprestižne ljestvice. Iako s nešto nižim negativnim doživljajem premijer Plenković ostaje najnegativac u zemlji; stav je to gotovo četvrtine ispitanika (listopad 23,6 posto - rujan 24,2 posto).

Predsjednik Milanović ostaje drugi izbor, uz značajniji pad negativnog doživljaja (listopad 11,9 posto - rujan 14,1 posto). Peđa Grbin (listopad 4,8 posto - rujan 2,1 posto) udvostručio je negativni doživljaj i skočio na treće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Slijede predsjednik Sabora Jandroković (listopad 4,6 posto - rujan 2,7 posto), pa i dalje potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro (listopad 4,3 posto - rujan 6,4 posto), a onda i ministar zdravstva Vili Beroš (listopad 2,8 posto - rujan 1,6 posto), pa Milorad Pupovac (listopad 2,5 posto - rujan 2,7 posto).

Image
Image

U top deset najnegativaca još su i Zlatko Hasanbegović (listopad 1,6 posto - rujan 2,1 posto) i Hrvoje Zekanović (listopad 1,6 posto - rujan 0,7 posto), a da su negativni svi političari misli gotovo 12 posto građana. Prošli mjesec to je mislilo skoro 13 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

Dolazimo i do ocjena Ureda Predsjednika, Vlade i Sabora gdje je, prilično neočekivanom, ali kod svih vidljiv - rast. Pantovčak je podebljao trojku iz rujna (3,09) i približio se vrlo dobrom (3,21). Dobar tri (2,51) u listopadu imaju i Banski dvori, u rujnu to je bilo 2,44, a iako je prosječna ocjena nešto viša parlamentu je ostao dovoljan (dva). Mjesec prije to je iznosilo 2,15.

Image
Image

Smjer kretanja zemlje

Završavamo sa smjerom kretanja zemlje kojeg još više građana smatra pogrešnim - gotovo 63 posto. Mjesec dana prije bilo ih je 62 posto. Optimističnih je slično kao i u rujnu, 23 posto, s tim da je među njima najviše glasača vladajućeg HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

NAPOMENA: Istraživanje je provedeno od 4. do 7. listopada 2021. godine na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike