PROMOCIJA PLUS ZA RTL / EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ prvi, SDP zadržao drugu poziciju, ali im se više nego ikada dosad približila platforma MOŽEMO!

Rezultate novog CRO Demoskopa donosi Damira Gregoret

6.6.2021.
18:45
VOYO logo

Kakav je rejting stranaka i političara u lipnju? Tjedan dana nakon izbora RTL ekskluzivno donosi novi CRO Demoskop!

Damira Gregoret ima rezultate istraživanja koje je za RTL, 1., 2. i 4. lipnja, provela agencija Promocija plus. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rejting stranaka

Vidljive su neke promjene, prije svega u trendovima. HDZ je i dalje prvi izbor među ispitanicima, uz blagi rast, u lipnju su na 26,8 posto. Podsjećamo, prije mjesec dana podržavalo ih je 26,7 posto ispitanika. SDP je zadržao drugu poziciju ali bilježi pad rejtinga u odnosu na svibanj kada je za njih bilo 19,6 ispitanika. Ovaj mjesec bira ih 18,9 posto ispitanika.

Image
Image

No, SDP-u se, više nego ikada dosad približila platforma MOŽEMO!. Opciji koja je dobila zagrebačkog gradonačelnika rejting raste i treći mjesec zaredom, od svibnja do lipnja za više od 4 postotna boda. Naime, sada imaju podršku 13,4 posto ispitanika. Prije mjesec dana ona je iznosila 9,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Njihov čelnik ušao je u drugi krug za zagrebačkog gradonačelnika, a Domovinski pokret (8,2 posto) ima sličan rejting kao prošlog mjeseca. MOST(5,4 posto) bilježi pad od gotovo dva postotna boda. Prije mjesec dana imali su podršku od 7,1 posto. HSS (1,7 posto) je na sličnome kao i prošli mjesec.

Image
Image

Rast ovaj mjesec bilježe i CENTAR (1,5 posto) koji je dobio splitskog gradonačelnika i FOKUS (1,4 posto) koji se nametnuo u mnogim lokalnim sredinama. Podsjećamo, prije mjesec dana, CENTAR i FOKUS biralo je 1 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi HNS (1,4 posto) pa stranka koja nosi ime Milana Bandića (1,2 posto), a tek onda, s padom rejtinga ispod jedan posto je IDS (0,8 posto). Prije mjesec dana IDS je bio na 1,3 posto podrške.

Image
Image

Stranka koja je u silaznoj putanji u Istri, iako je na kraju njihov Boris Miletić, za dlaku, ali ipak postao istarski župan. Bazen neodlučnih i dalje je dubok. Njih je čak 13,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivci

Posvađani duo koji vodi državu i dalje su na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara. Iako obojica bilježe blagi pad, predsjednik Zoran Milanović (20,7 posto) ostaje prvi izbor. Prije mjesec dana za njega je kao najpozitivca bilo 21,1 posto ispitanika.

Image
Image

Premijer Andrej Plenković je na 16,8 posto, nešto manje nego u svibnju (17,0 posto), a približio mu se, s najboljim rejtingom do sada novi zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Tomašević (11,5 posto) je treći izbor, a rejting je od svibnja (4,3 posto) gotovo utrostručio. Daleko su svi ostali, pa tako i ministar financija Zdravko Marić (2,2 posto).

Image
Image

Tek nakon toga je Miroslav Škoro (2,1 posto), pa Peđa Grbin (1,7 posto), Vili Beroš (1,4 posto), a u top deset ušla je i Sandra Benčić (0,9 posto). Ali i HDZ-ov Ivan Anušić (0,9 posto)! Slijedi Božo Petrov (0,8 posto), dok je NITKO i dalje popularan - bira ga gotovo 20 posto građana!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Negativci

Vrh ljestvice najnegativaca i dalje drže premijer i predsjednik. S tim da je premijer Andrej Plenković (26,0 posto), iako uz blagi pad, i dalje prvi izbor. Prije mjesec dana, biralo ga je 26,2 posto ispitanika.

Image
Image

Drugi izbor je predsjednik Republike Zoran Milanović koji je u odnosu na svibanj (16.1 posto) nešto smanjio negativni doživljaj, ali 15,1 posto ispitanika njemu poručuje da je najnegativac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Škoro (8,6 posto) bilježi značajniji rast negativnog doživljaja: građani ga četiri puta češće biraju za najnegativca u odnosu na svibanj (1,9 posto).

Image
Image

Slijedi Gordan Jandroković (3,4 posto), pa Milorad Pupovac (2,9 posto), a rast negativnog doživljaja na ovu je ljestvicu smjestio i Zlatka Hasanbegovića (2,6 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su još i Radimir Čačić (1,0 posto), Tomislav Tomašević (1,0 posto), Vili Beroš (1,0 posto), a da su svi političari negativni poručuje 11,7 posto ispitanika.

Image
Image

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

Dolazimo do ocjena Ureda predsjednika, Vlade i Sabora. Rad Zorana Milanovića, uz rast, ostaje na trojci (3,16) i vidimo dvije dvojke - Vladi (2,35) i Hrvatskom saboru (2,21)!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Društveni optimizam

U lipnju je nešto manje pesimističnih oko smjera kretanja zemlje, ali i dalje 63,7 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru. Prije mjesec dana to je smatralo 67,1 posto.

S druge strane, nešto više od petine građana (21,7 posto) smjer ocjenjuje dobrim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Sve su ovo podaci koji i političarima i strankama šalju jasne poruke. No jedino po njih konkretno ocjenjivanje su sami izbori kojih, osim u slučaju izvanrednih, nema iduće tri godine

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL ekskluzivno provela agencija Promocija plus na 1300 ispitanika 1., 2. i 4. lipnja 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo