Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MINISTAR ZA RTL

Beroš na pitanje jesmo li se previše otvorili: 'Napravili smo to potpuno svjesno. Omogućili život i turizam'

Ministar Beroš govorio je o rekordnom broju novozaraženih i ogromnih izazovima koji čekaju zdravstveni sustav

Vijesti.hr, Jelena Tešija/ 14.8.2020. u 18:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

O rekordnom broju novozaraženih i ogromnih izazovima koji čekaju zdravstveni sustav s ministrom zdravstva Vilijem Berošem na Hvaru je uoči emisije razgovarala reporterka RTL-a Jelena Tešija. 

Ministre najgori je dan od početka epidemije. Jeste li očekivali takve brojke?

Danas imamo 208 zaraženih. Turistička sezona je u punom zamahu, 830 tisuća turista je u našoj zemlji i za očekivati je bilo određeno povećanje broja. Nije točno moguće predvidjeti koliko i što. No, važno je napomenuti da u pojedinim županijama, kao što su Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb, je broj novooboljelih znatno velik. No imamo četiri županije samo s po jednim novooboljelim, imamo 14 županija u kojima je ispod 10 novooboljelih. Najvažnije je da je sve pod kontrolom, da znamo izvor zaraze i da nam epidemološka struka radi na terenu. Potrebno je stalno naglašavati da mi sami svojim oprezom i naporom možemo doprinijeti smanjenju širenja zaraze. To je ono što je važno reći u ovom trenutku.  

Jesmo li se prerano i previše otvorili? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mislim da ne. Potpuno smo svjesno napravili ovo. Omogućili smo život i turizam. Bez turizma, koje je jedna od važnijih grana našeg gospodarstva, sve bi bilo daleko lošije. Ciljano smo prihvatili ovaj rizik. Još uvijek smo mišljenja da je on kontrolabilan. Čuo sam se jutros i sa slovenskim i austrijskim kolegama, na neki način svi smo na istom tragu. Ono što je bilo, a to je turistička sezona, sada završava i moramo se okrenuti jeseni, okrenuti se početku školske godine i promišljanju o onome što je potrebno. 

Sve više zemalja nas stavlja na crvenu listu, jesmo li ipak zakasnili s uvođenjem nekih mjera?

Upravo se čita

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Ne bih rekao. Kao što sami svjedočite od početka ove ugroze, prvo smo krenuli uvijek s određenim nadzorom, a zatim sa postepenim pooštravanjem mjera. To je dosad uvijek polučilo određene rezultate. Koliko su važne i mjere, toliko je važno i odgovorno ponašanje svih nas skupa. Minimalnim osobnim naporom, znači nošenjem maske kada je to preporučeno, održavanjem distance, osobnom higijenom, izbjegavanjem rukovanja, možemo napraviti najviše u sprječavanju širenja ove infekcije. Zato je vrlo važno da smo detektirali pojedina žarišta, a to su u ovom trenutku bili noćni klubovi, gdje se upravo primjenom ovakvog modusa ponašanja moglo spriječiti širenje infekcije. Žao mi je što se to nije desilo. Međutim, stoga moramo i dalje ponavljati i apelirati, poglavito na mlade, da se pridržavaju ovih mjera. 

Kako će izgledati Hrvatska u idućim danima? Liječnici već govore da imaju previše posla, može li zdravstveni sustav podnijeti ono što nas čeka? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hvala vam na brizi. No, činjenica je da je danas samo sedam novohospitaliziranih u Hrvatskoj, samo jedan bolesnik na respiratoru. To ipak pokazuje da je klinička slika zbog određenih okolnosti puno blaža i naravno da su opterećeni liječnici, poglavito epidemiolozi. Ali o nekakvoj većoj ugrozi i opterećenju zdravstvenog sustava u ovom trenutku ne razmišljamo. No, potrebno je biti promišljen i pripravan pa imamo neke planove za rujan, poglavito za jesen, kada očekujemo drugačiju kliničku sliku i moramo biti, kao što smo bili u ožujku i travnju, spremni. 

Što to znači da moramo biti spremni? Hoćemo li ponovno morati mobilizirati Arene ili ipak neće doći do toga?

Nećemo sada o tome, znate da ne volim puno unaprijed. Međutim, i sada postoje neki kapaciteti koji se čuvaju. No, napravit ćemo sve što bude potrebno u datom trenutku i sukladno s epidemiološkom situacijom. 

 Jeste li vi na godišnjem odmoru, tu ste u Jelsi, kada se vi vraćate na posao? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izaslanik sam predsjednika Vlade na danu koji se obilježava u općini Jelsa i sutra je blagdan Velike Gospe. Znači, danas sam službeno tu. Ali odmora nema. Jutros sam se čuo i s austrijskim kolegom i slovenskim, s potpredsjednikom Vlade nekoliko puta, s premijerom isto tako. Dok je ovakva situacija i dok je virus aktivan, odmora nema. 

Ima li straha da bi nam situacija mogla izmaknuti kontroli?

U ovom trenutku nema. 

Što bi savjetovali građanima? Već ste rekli nošenje maske, održavanje distance, ima li možda još nešto na što treba upozoriti građane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nema. Ali ono što je stvarno potrebno naglasiti je da minimalnim osobnim naporom možemo napraviti puno i za gospodarstvo i za očuvanje zdravlja i radnih mjesta u Hrvatskoj. Prema tome, nošenje maske gdje je to potrebno i preporučeno, održavanje razmaka, osobna higijena, izbjegavanje rukovanja je apsolutno recept za suzbijanje ove zaraze. 

Vijesti.hr, Jelena Tešija/ 14.8.2020. u 18:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
RTL istražuje

Zaposle strane radnike pa se iznenade - nemaju vize, a agencije garantiraju da je sve u redu: 'Nije nam baš jasno...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba