lalovac poslao inspekciju / Ekskluzivno: Porezna uprava zatvorila kafić u zgradi u kojoj se nalaze četiri ministarstva!

Jedan od najvećih financijskih uspjeha ove Vlade u njenom mandatu je sigurno uvođenje fiskalizacije. Prestalo se varati državu, počelo se izdavati račune, plaćati poreze, ugostitelji su prikazivali stvaran promet, a sve pod prijetnjom visokih kazni. No, i dalje neke nije strah varati državu i to pred nosom čak četiri ministarstava

26.6.2015.
18:56
VOYO logo

Porezni inspektori opet su u akciji. Zapečatili su lokal koji je već godinama obavljao djelatnost u zgradi u kojoj se nalaze ni manje ni više nego čak četiri ministarstva.

Usred radnog dana taj je ugostiteljski objekt odjednom ostao prazan. Razlog, kako neslužbeno doznajemo, su računi. Iako oni koji su nama ovdje jutros izdani imaju sve elemente koje račun treba imati da bi bio uredno fiskaliziran, nešto očito nije bilo u redu jer su došli inspektori iz Porezne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njihovom je društvu zgradu Ministarstva napustio i vlasnik objekta, a iz Porezne uprave je uskoro stigla i potvrda.

"Ovlašteni djelatnici Porezne uprave obavili su porezni nadzor ugostiteljskog obrta "Dario" na adresi Zagreb, Ul. Grada Vukovara 78. Međutim, s obzirom da je Porezna uprava dužna temeljem članka 8. Općeg poreznog zakona čuvati kao poreznu tajnu sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku (...) nismo Vam u mogućnosti dostaviti informaciju", priopćeno je iz Porezne uprave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No RTL neslužbeno doznaje da su utvrđene značajne nepravilnosti u poslovanju.

Ugostitelj je navodno u svibnju ove godine, u zgradi u kojoj radi nekoliko stotina službenika, prijavio oko pet stotina kuna prometa. U lipnju taj promet samo u prvih petnaest dana naglo raste na više od šest tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni kojima je transparentnost javnih financija na duši, ovakav nadzor pozdravljaju, ali i upozoravaju.

"Država od malih očekuje da se drže zakona do zadnje lipe i u sekundu, što mislim da je u redu, ali s druge strane ne očekuje isto od velikih igrača", rekao je Davor Huić iz udruga poreznih obveznika 'Lipa'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u Ministarstvu financija kažu da se nemaju namjeru zadržati na malima. 

Iako to nitko od 90 tisuća posjetitelja vjerojatno nije primijetio, obavili su porezni nadzor i tijekom ovotjednog INmusic festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovlašteni djelatnici Porezne uprave obavili su nadzor primjene odredaba Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom kod poreznog obveznika Vibro Limes d.o.o. Zagreb, koji je obavljao sve ugostiteljske usluge na Otoku hrvatske mladeži, Zagreb za vrijeme održavanja manifestacija INmusic festivala", priopćeno je iz Porezne uprave. 

Razlog: računi na kojima nije bilo JIR šifre, odnosno jedinstvenog identifikatora računa. Organizator objašnjava - zbog specifičnih uvjeta fiskalizaciju provodimo na malo drugačiji, no ništa manje uredan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su vidjeli da je naš sustav tako osmišljen da je fiskalizacija integralni dio sustava, tako da je svatko tko je bio na  festivalu vidio je da se ne može izvršiti ugostiteljska usluga bez da se automatski ne izdaje račun, dakle sustav izdaje račun. Time pokazuje da je sustav takav da je faktički fiskalizaciju nemoguće izbjeći", izjavio je Zoran Marić, organizator INmusic festivala. 

No kao i u prvom slučaju, o tome jesu li uopće išta našli na Otoku hrvatske mladeži u Poreznoj upravi šute; obećavaju tek da bi se više moglo znati idućeg tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo