GENERALI PISALI PREDSJEDNIKU / EKSKLUZIVNO Prvi objavljujemo pismo u kojem Ante Gotovina i generali traže od Milanovića pomilovanje Perkovića i Mustača

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Detalje pisma i ekskluzivan razgovor Andrije Jarka s Antom Nobilom, pravnim zastupnikom Perkovića i Mustača donosimo u RTL-u Danas

15.4.2022.
17:57
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

U RTL-u Danas ekskluzivno objavljujemo pismo skupine hrvatskih generala, na čelu s generalom Antom Gotovinom, kojeg su uputili predsjedniku Zoranu Milanoviću te u njemu traže pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca zloglasne jugoslavenske tajne policije UDBA-e. 

Pismo su uz Gotovinu potpisali i generali Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalje pisma i ekskluzivan razgovor RTL-ovog reportera Andrije Jarka s Antom Nobilom, pravnim zastupnikom Perkovića i Mustača, pogledajte u RTL-u Danas u 18:30.

Podsjetimo, Perković i Mustač su na sudu u Münchenu 2016. godine proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića koje se dogodilo 28. srpnja 1983. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za njihovo izručenje Njemačkoj stigao je u trenutku kada je Hrvatska ulazila u EU čime je preuzela obavezu izvršenja europskog uhidbenog naloga.

Sabor je, nakon raspisivanja tjeralice za bivšim obavještajcima UDBA-e, izglasao novi prijedlog Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, te je time propisao da će se europski uhidbeni nalog primjenjivati na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002., čime je onemogućeno Perkovićevo izručenje zbog čega je i sam zakon nazvan lex Perković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sudovi su na kraju izručili Perkovića i Mustača Njemačkoj. Sve se to, naime, događalo u periodu kada je Milanović bio premijer te je zbog zakona lex Perković pretrpio političku štetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo