Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PISALI PREDSJEDNIKU

EKSKLUZIVNO RTL objavljuje sadržaj pisma u kojem Gotovina i generali traže od Milanovića pomilovanje Perković...

'Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Perković i brigadir Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom', navode u pismu

RTL Danas/ 15.4.2022. u 18:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Skupina hrvatskih generala, na čelu s generalom Antom Gotovinom, uputila je molbu predsjedniku Zoranu Milanoviću u kojem traže pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca zloglasne jugoslavenske tajne policije UDBA-e. 

RTL je u posjedu pisma koje su potpisala šestorica generala iz Domovinskog rata: Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo

Od predsjednika Republike traže pomilovanje za Mustača i Perkovića zbog, kako navode, njihovih zasluga u uspostavi Republike Hrvatske i doprinosa u Domovinskom ratu. Podsjećaju da je obojicu zbog toga odlikovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. To su, smatraju generali, okolnosti koje bi cijenio svaki sud u Hrvatskoj.

"Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za obranu RH nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posljedica pogrešne odluke sudaca Vrhovnog suda i neusklađenosti njemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uvjetni otpust.

Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom.

Zato vas, gospodine predsjedniče, molimo da vi sanirate nepravedne posljedice za naše suborce, u okviru Vaših zakonskih i ustavnih ovlasti", navode generali u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sud u Münchenu je 2016. godine Perkovića i Mustača proglasio krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj, i osudio ih na doživotnu kaznu zatvora.

Kako su se obojica željela vratiti u Hrvatsku, domaći je sud tu kaznu uskladio s hrvatskim zakonima pa je Mustač osuđen na 40, a Perković na 30 godina zatvora.

Upravo se čita

Image
obavezno pogledati

Da vam uljepšamo tmurni ponedjeljak: Trener Edo podijelio je najslađi video koji morate pogledati

Prije njihova izručenja Njemačkoj, tadašnja Vlada premijera Zorana Milanovića je predložila, a Sabor usvojio, kontroverzni "Lex Perković" - zakon kojim se trebalo spriječiti njihovo izručenje. Konačna odluka ipak je bila ona hrvatskog suda koji je izručenje dopustio.

Nakon suđenja Mustač i Perković zatražili su povratak u Hrvatsku na odsluženje kazne i nalaze se u hrvatskim zatvorima. Mustač je u siječnju proslavio 80. rođendan, a Perković će idući mjesec napuniti 77 godina. 

RTL Danas/ 15.4.2022. u 18:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
opoziv proizvoda

Jaja domaćeg proizvođača povukli zbog salmonele. Prijeti mu uništenje 150.000 kokoši. On tvrdi da mu podmeću

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba