NAJTAJNOVITIJA ORGANIZACIJA / EKSKLUZIVNO RTL snimio najveću zbirku masonskih predmeta: 'Ovdje se nalaze crne i bijele kuglice...'

'Crkva u potpunosti odbacuje prihvaćanje masonskih organizacija', kaže velečasni Zeba

19.2.2020.
20:50
VOYO logo

O njima se posljednjih dana govori i piše u svim medijima, ali tko su zapravo masoni i kako izgleda njihova organizacija - malo toga se zna. Kruže oprečne priče. Dok oni za sebe tvrde da su humanisti i ljudi koji rade na razvoju društva, ima onih koji će reći da njihova organizacija ima drukčije ciljeve. Kamere RTL-a ekskluzivno su snimile i najveću zbirku slobodnozidarskih predmeta u Hrvatskoj.

Njima trenutačno nije 2020. nego žive u 6020. godini. Četiri tisuće ispred ostalih. To je samo jedna od mističnih stvari vezanih uza slobodne zidare. U Hrvatskoj ih ima šestotinjak. Sami za sebe kažu da nisu tajna organizacija, nego organizacija s tajnom. A da bi osoba u nju ušla, među ostalim, mora vjerovati u ideale bratstva i besmrtnosti ljudske duše, ali ulazi se samo na preporuku druge braće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni se s njim sastaju, druže, vide kakva je situacija. Njegova slika stoji barem tri mjeseca i objavljena je svim slobodnim zidarima u Hrvatskoj i nakon tog vremena on, ako nema nekih primjedbi, da su mu pronašli neke prljave stvari, podliježe glasanju", objasnio je bivši veliki majstor Velike lože Hrvatske Radovan Horvat

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su članovi - o tome se šuti

Potom ide inicijacija kao prvi korak, propuštanje kao drugi te treći korak zvan uzdizanje. Svaki od njih prati poseban ritual. "Kada kandidat dolazi na inicijaciju, u prvi stupanj, on dolazi iz mraka i traži više svjetla. I tako se ritual odvija na taj način. Upoznaje se s četiri elementa i u jednom određenom trenutku, kada prihvati zavjet koji mu se nudi, njemu se daje to svjetlo", kazao je slobodni zidar Mirko Zoranić u Podcast Inkubatoru. 

O tome tko su članovi se šuti. Samo oni sami za sebe mogu reći da su slobodni zidari. Na stropu loža je uglavnom prikazan svemir, na podu su crno-bijeli kvadrati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji sjeverna kolona ili kolona pod sjevernim stupom i južna kolona, tj. ona pod južnim stupom. Svjetlo i starješina lože nalaze se na istoku i još neki dužnosnici i oni, zapravo, upravljaju radom lože", objasnio je Zoranić u Podcast Inkubatoru. 

Prva loža osnovana u Glini

Prva masonska loža u Hrvatskoj osnovana je davne 1722. u Glini. U ljeto 1940. zabranjen je slobodnozidarski rad u Kraljevini Jugoslaviji. Masonske lože prestale su raditi. Od tada je najveća zbirka s više od 400 slobodnozidarskih predmeta ona Muzeja Slavonije čiji je depo za kamere RTL-a ekskluzivno otvorio voditelj Grgur Marko Ivanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi se postao slobodni zidar, moralo se balotirati. Imamo sačuvanu i originalnu kutiju za balotažu. Naime, ovdje se nalaze crne i bijele kuglice, a na kraju se moglo vidjeti da li se brata, da li svi imaju povjerenja u njega i da li ga kod sebe primaju", kazao je voditelj Zbirke slobodnozidarskih predmeta Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković.

Crkva u potpunosti odbacuje masonske organizacije 

I dok voditelj Zbirke slobodnozidarskih predmeta kaže da je proučavajući dokumente vidio da u njima nema ništa ni čudno ni okultno, Katolička crkva o slobodnim zidarima misli drukčije. Župnik Zeba kaže da je stav Crkve - jasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crkva u potpunosti odbacuje prihvaćanje masonskih organizacija i ne podržava njihov rad. To jasno pišu svi crkveni dokumenti", kaže velečasni Kristijan Zeba, župnik Župe Svetog Križa u Rijeci. 

Pojam ''masoni'' posljednjih dana bilježi enorman skok pretraživanja na internetu. I koliko god guglali, i dalje će slobodni zidari ostati najtajnovitija, ali i najmoćnija organizacija na svijetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo