Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO: Što Hrvati misle o pokliku 'Za dom spremni' i jesu li za njegovu zabranu?

Ekskluzivno istraživanje Promocije plus za RTL donosi preferencije građana o pokliku 'Za dom spremni'

Vijesti.hr/ 11.9.2019. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U ekskluzivnom istraživanju Promocije plus RTL Danas otkriva što građani misle o simbolima NDH i jesu li za zabranu poklika "Za dom spremni". Pitali smo 1300 građana podržavaju li nedavnu presudu Visokoga prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav "ZDS" iz pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona.

Građani su podijeljeni

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Vijesti.hr

Gotovo polovina hrvatskih građana, točnije 48 posto ispitanih, NE podržava presudu Visokoga prekršajnog suda. Podršku sudskoj odluci daje gotovo 42 posto ispitanika. Ne zna ili nema stav o tome njih osam posto, a dva posto ispitanika ne želi se izjasniti o ovoj temi.

Rezultati pokazuju da velika većina hrvatskih građana ima stav o ovome, iako su jasno podijeljeni. Zanimljivo je da su birači najvećih stranaka u identičnom postotku izrazili stav ZA ili PROTIV: 70,5 posto HDZ-ovaca je protiv presude, a jednako toliko SDP-ovaca je ZA presudu.

Hrvatsku okrenuti budućnosti

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Vijesti.hr

Istraživanje je odgovorilo i na pitanje o tome što građani uopće misle o pozdravu "ZDS" te je pokazalo jesu li podijeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Podijeljeni su, no većina bi ipak da ovo prestane biti važnom temom. Tako najveći udio ispitanika, njih 28,4 posto, kaže da "ZDS" mora otići u povijest, a Hrvatsku valja okrenuti budućnosti i završiti priče o 1941. i 1945. Još 21,4 posto građana bi čak prekinulo sve rasprave o ustašama i partizanima na 30 godina.

Oko 19 posto građana smatra da je "ZDS" pozdrav kojim se u Domovinskom ratu koristio dio hrvatskih branitelja. 11,4 posto ispitanih smatra ga povijesnim hrvatskim pozdravom, a ustaškim pozdravom iz Drugoga svjetskog rata smatra ga devet posto ispitanika. Stav o njemu nema 6,5 posto ispitanih, za gotovo 3 posto njih pozdrav je neprihvatljiv, osim za iskazivanje pijeteta poginulim pripadnicima HOS-a. Nešto više od JEDAN posto ispitanika ne želi se izjasniti.

Upravo se čita

Image
želi smanjiti euforiju

Ugledni arhitekt nije oduševljen Pelješkim mostom: 'Čeka se nekretninski bum i bezočno betoniranje'

Većina Hrvata protiv zabrana

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Vijesti.hr

Mišljenja su različita, ali doznali smo i koliko bi ispitanika zabranilo korištenje tog pozdrava u javnosti.

Tih koji bi zabranili je manje nego onih koji su protiv takve zabrane. Prema našem istraživanju, zabrani pozdrava protivi se čak 45 posto ispitanih. Za zabranu u svakom obliku je nešto više od 30 posto ispitanika, a za zabranu pozdrava, ali ne u znaku HOS-a, na grbu i spomenicima poginulim pripadnicima, gotovo 13 posto ispitanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Oko tri posto građana bi "Za dom spremni" ostavili samo na spomenicima HOS-ovcima. Stav o ovome nema 8,5 posto ispitanika, a pola posto se nije željelo izjasniti. Dakle, većina je Hrvata protiv zabrane.

Rezultate ekskluzivnih istraživanja za rujan o rejtingu političkih stranaka pogledajte OVDJE, a o rejtingu predsjedničkih kandidata OVDJE.

NAPOMENA: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 2. rujna do 6. rujna 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto

Vijesti.hr/ 11.9.2019. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
SKUPA JESEN

Gradovi se pripremaju na najgore - u Bjelovaru vlasnik kafića dobio račun za struju od 17 i pol tisuća kuna

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba