promocija plus za RTL / EKSKLUZIVNO: Tko će zasjesti u fotelju Milana Bandića? Ovo je zadnje istraživanje raspoloženja zagrebačkih birača prije izbora

RTL ekskluzivno donosi rezultate istraživanja agencije Promocija plus o preferencijama birača u Zagrebu. Analizira ih Adrian De Vrgna.

13.5.2021.
18:54
VOYO logo

Glavni grad dobit će novog gradonačelnika, nakon 20-godišnje vladavine Milana Bandića. Najviše šanse da osvoji mandat ima Tomislav Tomašević.

Lider platforme Možemo i Zagreb je naš u prvom krugu uvjerljivo vodi. Njega bira točno 36 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo tri puta manje, prema ovom istraživanju, ima HDZ-ov kandidat Davor Filipović – 12,7 posto. Na trećem mjestu je Joško Klisović, SDP. Razlika između njega i Filipovića manja je od jednog postotnog boda. I bitka za drugo mjesto uistinu je tijesna.

Image
Image

Šanse ostalih kandidata prema ovim su podacima slabije, ali treba ih uzeti u obzir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Škoro nakon neuspjeha na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, želi vladati najvećim gradom. Potpora mu iznosi 11,1 posto.

Jelena Pavičić Vukičević koja trenutno vodi grad je na 8,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tik do nje je Vesna Škare-Ožbolt s 8,1 posto, dok je Mostov kandidat Zvonimir Troskot ispod praga, podržava ga 3,1 posto birača.

Image
Image

Još dalje je šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, ima potporu 2,2 posto birača. Davor Nađi iz Fokusa ima 1,4 posto, a kandidat grupe birača Željko Tokić osvaja tek 0,3 posto. Neodlučnih je pet posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Što u drugom krugu?

I u Zagrebu se očito do pobjede dolazi u drugom krugu, a nekoliko je opcija. U srazu Tomašević - Filipović, uvjerljivo pobjeđuje Tomašević: 59,8 prema 23,5 posto. Neodlučnih je manje od šest posto, a na birališta neće 11 posto birača, najviše onih Stranke rada i solidarnosti, te Domovinskog pokreta.

HDZ-ov kandidat privlači glasove s desna, ali zanimljivo, Mostovi birači češće daju povjerenje Tomaševiću, koji očekivano okuplja gotovo sve glasače ljevice i lijevog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

U slučaju sraza dvojice kandidata ljevice, Tomašević uvjerljivo pobjeđuje Klisovića: 51 prema 22,7 posto. Raste broj neodlučnih, a u ovom slučaju čak 15 posto neće izići na izbore. Riječ je o biračima desnih opcija. 

Image
Image

Uspije li Miroslav Škoro ući 2. krug, gubi od Tomaševića, i to uvjerljivo. Tomašević dobiva čak 62 posto, Škoro 19,4 posto. Ni neodlučni (7,8 posto) ne mogu imati utjecaj na promjenu rezultata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Prema istraživanju, teoretska opcija u drugom krugu je i ulazak kandidata s najviše izgleda za osvajanje mjesta gradonačelnika i aktualna vršiteljica te dužnosti. Tomislav Tomašević (57,2 posto) u tom slučaju pobjeđuje i Jelenu Pavičić Vukičević (23,2 posto), a oko 10 posto je neodlučnih, kao i onih koji neće na izbore. 

Image
Image

A kakvo će stanje biti u Gradskoj skupštini gdje su dosad vladali Stranka Milana Bandića i HDZ? I ovdje, prema istraživanju, najviše osvaja Možemo, 33 posto. HDZ uživa podršku od 15,2 posto, SDP 14,3 posto, Domovinski pokret je na 8,1 posto, a iznad praga je i stranka koju vodi Pavičić Vukičević (6,1 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Oko praga je lista Vesne Škare Ožbolt s pet posto, Most je na 4,4, a GLAS na 1,5 posto. Svi ostali zajedno imaju 3,3 posto, dok je neodlučnih birača 9,1 posto.

Image
Image

Najizglednije kandidate za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu Zagreba, večeras će sučeliti Damira Gregoret

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za naklonost birača na lokalnim izborima kandidati se mogu boriti još danas i sutra, prije početka izborne šutnje. Onda ide i prava, ključna anketa - izbori u nedjelju.

NAPOMENA: Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 800 ispitanika. Podaci su prikupljeni 11. i 12. svibnja 2021. Standardna greška uzorka je +/- 3,46 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo