finalni izbori / Ekskluzivno za RTL: novi ministar financija bit će Zdravko Marić iz Agrokora

Dva neovisna izvora u HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji, kao i nekoliko ljudi iz poslovne zajednice, za RTL je potvrdilo da je Zdravko Marić, jedan od izvršnih direktora Agrokora, novi ministar financija. Doznajemo i da su u finalni izbor za ministra obrane još ušli Ivica Buljević, savjetnik predsjednice za nacionalnu sigurnost i Nikola Brzica, diplomant West Pointa i član Vijeća za Domovinsku sigurnost

19.1.2016.
22:06
VOYO logo

RTL-u je stigla potvrda - Zdravko Marić bit će novi ministar financija. On s dosadašnje funkcije izvršnog direktora Agrokora za strategiju i tržišta kapitala preuzet će vjerojatno najvažniji resor u novoj Vladi. 

Bivši prvi čovjek Konzuma Dragan Munjiza s Marićem je radio i još uvijek surađuje, te uvjerava kako je Marić pravi izbor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo temeljit, stručan, a to je ono što kažu da je bitno za ovu Vladu. Iskustvo  rada u Agrokoru koji je jedan kompleksan koncern, s vrlo složenim financiranjem, s financiranjem izvana može samo pomoći", pojašnjava Dragan Munjiza kompetencije budućeg ministra financija. 

U užem krugu kod mandatara Tihomira Oreškovića prevladao je u odnosu na HSLS-ovca Josipa Budimira. 40-godišnji Marić od 2001. radio je na Ekonomskom institutu, od 2006. kao pomoćnik ministra financija. Dvije godine kasnije je doktorirao i postao najmlađi državni tajnik. 

"Hrvatska je vrlo svjesna toga i mislim da vi isto tako kao i Vlada Republike Hrvatske vrlo dobro osjećate u kakvoj se mi situaciji nalazimo", govorio je tada pred gospodarstvenicima uoči početka krize.

Kao kandidat za ministra financija spominjao se i 2010. godine, kao zamjena Ivanu Šukeru, tada mu se zamjeralo premalo iskustva.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će biti izvrstan ministar. Najbolji podatak je da je gospodin Slavko Linić, koji je bio ministar, htio zadržati u nekoj funkciji iako je to bila drugačija Vlada", istaknuo je Munjiza.

Iako je Božo Petrov i večeras, nakon tko zna kojeg po redu sastanka u MOSTu govorio ovako: "Nastavili smo dalje sa svojim razgovorima, nemam što novo za dodati, osim što i dalje razgovaramo i usuglašavamo oko formiranja Vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke su stvari prilično sigurne. To da će guverner Boris Vujčić na čelu HNB-a ostati do kraja mandata 2018., kao i da će Dinko Cvitan ostati glavni državni odvjetnik. 
O Mostovom ministru gospodarstva još treba odlučiti, a Miro Kovač preuzima ministarstvo vanjskih poslova. Trebalo bi ih i dalje biti 20, uz dva potpredsjednika -Petrova i Karamarka. Baš danas mandatar Orešković obavio je posljednje razgovore. Službena lista imena još će se pričekati.

"Mislim da će biti obajvljena tek u četvrtak popodne, ali manje-više sve je gotovo, još dva ili tri imena", kazao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije će partneri potpisati i sporazum o suradnji, a u petak slijedi sjednica Sabora na kojoj se Vlada treba potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo