PROMOCIJA PLUS ZA RTL / EKSKLUZIVNO Zadnja anketa prije drugog kruga u Rijeci. Neodlučni možda presude o gradonačelniku u zadnjim trenucima

Image
Foto: RTL

Rijeku će u nedjelju preuzeti novi gradonačelnik, a kolike šanse za to imaju dva kandidata otkriva istraživanje Promocije plus

26.5.2021.
18:55
RTL
VOYO logo

Rezultate istraživanja o tome hoće li nakon Vojka Obersnela gradom upravljati njegov zamjenik ili su veće šanse kandidatu bez stranačke infrastrukture, predstavio je Adrian De Vrgna.

Marko Filipović ili Davor Štimac, odluka je na Riječanima koji će birati između SDP-ova kandidata i kandidata grupe birača. Rijekom od samostalnosti Republike Hrvatske vlada SDP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obersnelov dosadašnji zamjenik vodi

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Dugogodišnji gradonačelnik Vojko Obersnel odlučio je da mu je dosta, pa u utrci njegov dosadašnji zamjenik, prema ovom istraživanju, u drugom krugu osvaja više od 48 posto (48,3 posto). Štimac ima više od 36 posto podrške (36,2 posto). Ovdje neodlučni (13,3 posto) mogu preokrenuti rezultat, a vidimo, ima i onih koji će poništiti listić (2,2 posto).

Žene i muškarci

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Kada su u pitanju preferencije po spolu, za kandidata koalicije okupljene oko SDP-a je gotovo jednako i žena (48,4 posto) i muškaraca (48,3 posto). Štimca bira nešto više muškaraca (40 posto) nego žena (32,8 posto). Govorimo, dakle, o ukupnom broju muškaraca, odnosno žena koji će izići na birališta u nedjelju i raspodjeli njihovih glasova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladog SDP-ovca češće biraju stariji

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Filipovića najviše biraju stariji od 70 godina (60,4 posto). Dok, zanimljivo, Štimca najviše biraju ljudi između 30 i 39 godina (47,1 posto). Onih koji će izići na izbore i poništiti listić, najviše je među najmlađim biračima, među njima je gotovo 10 posto (9,5 posto) prosvjednih glasača, kojima očito ne odgovora ni jedan ni drugi kandidat. 

Riječani bez obrazovanja skloniji Štimcu

Image
Image

Što se tiče obrazovanja, oni koji su završili srednju školu, najčešće (51,2 posto) biraju Filipovića, dok su oni bez obrazovanja (54,1 posto) skloniji Štimcu. No, valja reći da je u uzorku takvih manje od jedan i pol posto (1,3 posto), dok je više od pola ispitanika (55,4 posto) sa završenom srednjom školom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljevica Filipoviću, desnica Štimcu

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Očekivano, Filipovića najviše biraju birači lijevog usmjerenja (76,6 posto). Dok Štimac uvjerljivo osvaja glasove zdesna (84 posto). Desni centar ga podupire s više od 90 posto (91,9 posto). Filipović, pak, ne može računati ni na jedan glas desno orijentiranih. 

Koliko su kojem skloni birači ostalih stranaka?

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

A kako će birati birači koji su svoj glas dali strankama čiji su kandidati poraženi u prvom krugu? Štimac je uvjerljiv izbor HDZ-ovaca (88,4 posto). Filipović može računati na 5 posto (5,1 posto). Niti neodlučni (3,4 posto), niti nevažeći (3 posto), ne mogu utjecati na ovaj rezultat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Birači Mosta koji su listi osigurali ulazak u Gradsko vijeće (71,7 posto), biraju Štimca. Vrlo je blizu postotak onih koji će glas dati Filipoviću (13 posto) i onih koji ne znaju kome darovati povjerenje u nedjelju (11,5 posto). 

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Birači PGS-a s kojim je SDP do sada vladao Rijekom i čiji je kandidat Ivaniš ispao iz utrke (65,2 posto), biraju Filipovića. No, ima onih koji Štimca vide na čelu Rijeke, njih više od 22 posto (22,3 posto). Zanimljivo, PGS-ovci neće poništavati listić, a ima i onih koji će razmisliti koga zaokružiti (12,5 posto). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

I Možemo! je u gradskom vijeću. Birači koji su im dali glas češće biraju Filipovića (55,6 posto), ali nije zanemariv postotak onih koji će glasati za Štimca (24,2 posto). Ovdje je ujedno i najviše neodlučnih (15 posto). 

Večeras na RTL-u sučeljavanje Filipovića i Štimca

Unatoč Filipovićevoj prednosti, utrka za Rijeku mogla bi biti tijesna. Do izbora su 4 dana. Kandidati se bore za svaki glas, a što nude i zašto baš sebe vide na čelu grada, govorit će na sučeljavanju u ovom studiju gdje ih očekuje Damira Gregoret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra donosimo još jedno istraživanje – za posljednji veliki grad - Split, gdje je utrka vrlo neizvjesna. A nakon toga i duel Vice Mihanović - Ivica Puljak.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL ekskluzivno provela agencija Promocija plus na uzorku od 600 ispitanika 24. i 25. svibnja 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 3,99 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo