ŠTO ĆEMO JESTI I PITI? / Ekstremne vrućine stvaraju probleme i u poljoprivredi: Krave već daju manje mlijeka, a očekuje se i slabiji urod pšenice

Ovo sad su baš abnormalne temperature. Krava će bolje podnijeti minus 20 nego plus 30, kaže stočar Milan Bojanić

26.6.2021.
7:00
VOYO logo

Zbog ovako ranih ekstremnih vrućina stočari i ratari našli su se u velikom problemu. Krave daju upola manje mlijeka, a ratari već zbrajaju štetu na nekim zasijanim kulturama. S gubitkom su se već pomirili pa sad čine sve kako bi barem rashladili svoje životinje, a na polju spasili što se spasiti da.

Zorom, još dok su temperature izdržljive Milan hrani svojih 30 krava ali uz to ih i polijeva vodom kako bi im bilo lakše. Otvara vrata i prozore kako bi im napravio propuh, ostavlja vode tokom cijelog dana jer one su mu sve. Zorom će ih i pomusti, ali mlijeka će dobiti manje no ikada prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opada mliječnost što je neminovno. To je inače trend svake godine, ali ovo sad su baš abnormalne temperature. Krava će bolje podnijeti minus 20 nego plus 30", kaže stočar iz Bijelog Brda Milan Bojanić. A krave, osim vrućine, napadaju i insekti. Obadima temperature odgovaraju. 

Mala otkupna cijena, a neće dobiti niti bonus na količinu

Uz ionako malu otkupnu cijenu mlijeka od oko 3 kune, neće uspjeti dohvatiti niti bonus na količinu, jer vozač koji preuzima mlijeko, rekao mu je da inače dnevno preuzme oko 12000 litara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz neposrednog razgovora ispalo je tako da je rekao da je svega 6 tisuća i nešto skupio u proteklom danu mlijeka", kaže Bojanić.

Manji urod ječma, soje, pšenice...

A oni koji rade hranu za krave, također gledaju u termometar. I poljoprivrednici zbog velikih vrućina u problemima. Primjerice, žetva ječma na plus 40 – nije lagan posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već se sada predviđa da će određene kulture roditi manje i to 20 posto. "Soja i mahunarke koje su sada u cvatnji, ove izuzetno visoke temperature i nedostatak vlage u tlu, rezultirat će gubitkom cvjetova odnosno padom prinosa", kazao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore. 

No ratari se preznojavaju ne samo zbog sunca već i zbog toga što će vrućine i suša koja prijeti uvelike naškoditi i kvaliteti kraljice poljoprivrede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za pšenicu je to katastrofa. U tom trenutku ona prestaje vegetirati. Ono što je do tog vremena nakupila, gotovo je", kaže Brlošić. Stoga i ratari i stočari gledaju u nebo i čekaju najavljenu kišu. A i kravice zajedno s njima.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo