Izbrisala status / Ella Dvornik napala ljekarnike zbog 'glupih pitanja' pa je osramotili studenti farmacije

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Magistre farmacije nazvala "ženama na kasi"

27.5.2019.
21:04
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Ella Dvornik na svom je Facebook profilu objavila, pa brzo izbrisala status u kojem se obrušila na hrvatske ljekarnike. Magistre farmacije naziva "ženama na kasi" a cijeli problem je nastao oko toga jer "tete na kasi" postavljaju previše pitanja.

"Ne kužim zašto najneugodnije stvari za kupit u ljekarni i dalje moraš pitat ženu na kasi. Zašto te “neugodnjak” za koje ne treba recept ne stave na police. U cijeloj Europi je to normalna stvar. Da gluposti tipa aspirin itd… sve stoji na policama pa se sam poslužiš… jedino kod nas.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dobar dan, meni treba laksativ” “Hoćete onaj za smekšavanje stolice ili onaj za konstipaciju!!!!????”

“Dobar dan, meni treba krema za herpes” “A gdje vam je herpes? Na guzici li na ustima?!”, napisala je Ella osim toga istaknuvši i primjere kupovine lijekova za gljivice, proljev te testova za trudnoću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Studenti farmacije i članovi redakcije Recipe, koji su se istaknuli stručnom i detaljnom  stručno su i precizno opisali sve pogrešno i opasno u Ellinom statusu, koji je u međuvremenu izbrisala.

"Mi smo se odlučili reagirati jer je ona influencerica pa prema tome njene objave imaju jako veliki doseg. I upravo zato je to problem. Jer ukoliko se šire dezinformacije kao u ovom slučaju i difamira se struka, to je jako opasno. Ne zato što će struka kao takva biti difamirana nego zato što ovakvi nastupi predstavljaju opasnost za zdravlje pacijenata. U članku je naveden niz razloga kada neki bezreceptni lijekovi potencijalno
 mogu biti fatalni i iz tog razloga potrebna su sva pitanja koja Ella navodi kao neprimjerena", govori za Srednju.hr glavni urednik portala i časopisa Recipe Borna Tićak

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na svom portalu su  u nekoliko navrata imali prilike govoriti o razmjeru negativnih posljedica koje dezinformacije s društvenih mreža mogu imati na društvo, posebice na zdravlje pojedinca.Tako su ovih dana naišli na još jedan primjer. Naime, Ella Dvornik je na svojem Facebook profilu (s 357 tisuća pratitelja) objavila status u kojem izražava svoje nezadovoljstvo činjenicom da magistri farmacije, odnosno njezinim riječima „žene na kasi“, postavljaju određena pitanja prilikom izdavanja bezreceptnih lijekova.

Ovom prilikom tim časopisa Elli je htio objasniti svrhu postavljanja pitanja koja je ona sama navela kao primjer te objasniti koja je važnost magistara farmacije prilikom savjetovanja kod izdavanja  bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio britkog odogora prenosimo, a članak koji je posramio influencericu u cjelosti možete pročitati ovdje

Nadalje, odgovorit ćemo na pitanje zašto se, citiramo: „gluposti tipa aspirin itd.” ne nalaze na policama dostupnima svima i svakome. Aspirin kao djelatnu tvar sadrži acetilsalicilnu kiselinu, molekulu koja se u višim dozama koristi kao analgetik i antipiretik, dok se u nižim dozama primjenjuje u sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih incidenata zbog svojeg antitrombotičkog učinka. Premda je u SAD-u moguće kupiti acetilsalicilnu kiselinu u izvan ljekarne, u različitim „trgovinama“, u Republici Hrvatskoj to nije moguće i to s razlogom. Primjerice, acetilsalicilna kiselina u istovremenoj primjeni s drugim antikoagulansima bez nadzora liječnika i magistara farmacije može dovesti do krvarenja koje može imati i fatalni ishod. Acetilsalicilna kiselina ne smije se primjenjivati u osoba s ulkusnom bolesti te oštećenom jetrenom i bubrežnom funkcijom, a kontraindicirana je i u trećem tromjesečju trudnoće. Ukoliko se uz acetilsalicilnu kiselinu primjenjuje još neki lijek iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova (najčešće ibuprofen), njihovo je uzimanje potrebno vremenski razdvojiti. Kod pacijenata s astmom acetilsalicilna kiselina može izazvati bronhospazam – također
 potencijalno fatalni. Iz svega navedenog, puštanje acetilsalicilne kiseline u slobodnu prodaju, bez nadzora obrazovanog zdravstvenog djelatnika (magistra farmacije) koji lijek izdaje te pritom savjetuje o njegovoj sigurnoj primjeni, može biti vrlo opasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća Ellina primjedba odnosi se na izdavanje laksativa, odnosno zanima je zbog čega je važno da magistar farmacije postavi pitanja poput: „Hoćete nešto za omekšavanje stolice ili onaj za konstipaciju?” Magistar farmacije ovo pitanje postavlja kako bi saznao koji je mogući uzrok problema te kako bi, prema tome, pacijentu izdao najbolji lijek. Postoje različite skupine laksativa koje djeluju na različite načine, npr. omekšavaju stolicu, povećavaju volumen stolice, djeluju osmotski ili stimuliraju 
peristaltiku pa su zbog toga i indicirani u drugačijim oblicima zatvora. Za početak, konstipacija je stanje otežanog pražnjenja crijeva, dok je opstipacija stanje potpunog izostanka pražnjenja crijeva. Primarni je cilj riješiti problem konstipacije odabirom sigurnog i učinkovitog laksativa te prevenirati daljnje probleme uspostavom normalne funkcije crijeva uz promjenu prehrane i životnih navika. U liječenju konstipacije prednost se daje nefarmakološkim mjerama koje, između ostalog, uključuju povećani unos vlakana i vode te povećanje fizičke aktivnosti. Nakon toga se, temeljem dobivenih odgovora na postavljena pitanja, odabire laksativ koji bi najbolje odgovarao stanju i potrebama pacijenta. Valja napomenuti da prekomjerno i učestalo korištenje kontaktnog laksativa, bisakodila, može razviti sindroma lijenog kolona, odnosno naviknuti crijeva na njegovu primjenu te time stvoriti još snažniju konstipaciju/opstipaciju. Uloga magistara farmacije je ovdje vrlo važna kako bi pacijentima u samoliječenju savjetovali pravilnu primjenu lijeka tijekom ograničenog vremena (najduže 3 dana), čime bi se osigurala učinkovita i sigurna terapija te izbjegli štetni učinci.

Sljedeće je pitanje vezano uz herpes. Zašto magistra farmacije mora znati „gdje vam je herpes”? Genitalni herpes i herpes koji se pojavljuje u/na usnoj šupljini ne liječe se na isti način. Često će vam magistri farmacije preporučiti vodice za ispiranje s
 anestetikom za ublažavanje boli ili kreme s antivirotikom koje će pospješiti izlječenje herpesa ovisno je li herpes u fazi nastanka pa osjećate samo peckanje i svrbež ili se već pojavio mjehurić. Postoji više preparata na tržištu upravo ovisno o simptomima,
 a nije svejedno koji ćete primijeniti za herpes u usnoj šupljini, a koji za genitalni herpes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što pak se tiče gljivica, Ella se pita zbog čega magistra farmacije mora postaviti pitanje: „A kakve gljivice imate?” Postoje različite gljivice koje nastanjuju različite dijelove našeg tijela. Primjerice, infekcije gljivicama vrste Candida (kandidijaze) 
mogu zahvaćati nokte (uzrokuju onihomikoze), vlasište, kožu ili rodnicu te zahtijevaju prilagođenu terapiju. Canesten koji Ella navodi kao aktivnu supstancu sadrži klotrimazol, antimikotik iz skupine imidazola.

Ovaj se pripravak u ljekarnama nalazi u dva različita oblika, onaj koji je pogodan za liječenje vaginalnih kandidijaza i za liječenje onihomikoza. Magistar farmacije je dužan ispitati o kojem se obliku gljivičnih infekcija radi, na kojem dijelu tijela i što se već poduzelo radi liječenja.  Informacije jesu li gljivice u genitalnom području ili na drugom dijelu tijela su vrlo važne jer je u genitalnom području drugačiji pH i drugačiji epitel od, primjerice, onoga na stopalima. Stoga Canesten krema za rodnicu neće biti najučinkovitijaukoliko se primijeni na stopalima zbog različite formulacije, odnosno pomoćnih tvari koje također pridonose funkciji i djelotvornosti lijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike