Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZNANSTVENICI SU OČAJNI

Endem Jadrana: Uginula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Nažalost do sada nije utvrđena niti jedna učinkovita metoda kojom bi se moglo utjecati na pomor periski

Image
Foto: Društvo istraživača mora 20000 milja
Andreja Žapčić/ 13.12.2019. u 18:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Plemenita periska je endem Sredozemlja i od neprocjenjive važnosti za život u moru. No, toj najvećoj mediteranskoj školjci prijeti masovno izumiranje, a znanstvenice i znanstvenici su očajni jer se ne zna primarni uzrok njezina ugibanja. Stoga, ne čude tuga i zabrinutost koje je izazvala vijest da je uginula i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica. Naime, nakon Parka prirode Lastovsko otočje, ovo je drugo službeno potvrđeno izumiranje ove vrste na zaštićenom području Jadrana.

Da je endem Mediterana, lijepa periska, lostura ili palastura, kako god je nazivali, nestala u potpunosti iz još jednog parka prirode, izvijestilo je u petak 'Društvo istraživača mora - 20000 milja', a ta zadarska udruga je i još prije nekoliko mjeseci upozorila na prvi masovni pomor plemenite periske u Jadrana nakon istraživanje provedenog i na Elafitima.

Tužnu vijest da je gotovo godinu dana nakon istraživanja provedenog u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske uginula i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica, potvrdili su i u toj javnoj ustanovi.

''Istraživanje u PP Telašćica donedavno je pokazivalo oko 30 posto mortaliteta, a u uvali Magrovica je početkom rujna zabilježeno oko 300 primjeraka, od kojih je gotovo 200 bilo živo. Svega tri mjeseca kasnije dogodio se 100-postotni pomor populacije. Ovakvi rezultati s terena još jednom potvrđuju da je stanje populacija ove vrste u sve lošijem stanju te je vrsta proglašena kritično ugroženom prema novoj evaluaciji 
Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN)'', upozoravaju iz 'Društva istraživača mora - 20000 milja'.

''Iako na žalost do sada nije utvrđena niti jedna učinkovita metoda kojom bi se moglo utjecati na pomor periski i širenje parazita napori se još uvijek ulažu na sjevernom Jadranu te se nadamo da će se isplatiti'', poručili su iz Parka prirode Telašćica.

Plemenita periska (Pinna nobilis), podsjetimo, zaštićena je Zakonom o zaštiti prirode te se nalazi na Prilogu 1. Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama, a podliježe i strogoj zaštiti prema Direktivi o staništima EU te se smatra ugroženom vrstom prema protokolima Barcelonske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Andreja Žapčić/ 13.12.2019. u 18:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
radi od doma

Predsjednik Milanović otkazao put u Maltu, razbolio se. Iz njegova ureda pojasnili što mu je

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba