Gorivo, hrana, plin, struja / Energenti sve skuplji, a građani, unatoč obećanju Vlade? Štedjet će na hrani, umirovljenik seli punici...

'Jedino rješenje meni i ženi je da preselimo punici koja živi sama', kaže jedan. Drugi pak: 'Najteže je odvajati od usta.' Ministar se nada ipak dobroj vijesti...

29.3.2022.
20:26
VOYO logo

Gorivo, hrana, plin, struja, pa tako u krug gotovo svaki tjedan. Građani sve teže žive, a od početka travnja stiže im vladina pomoć. Već sad je jasno da to neće biti dovoljno, Nikolina Radić.

Sezona grijanja je na izmaku, ali Dalmatinci već brinu koliko će ih koštati hlađenje u vrelim ljetnim danima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edi Tokić, vlasnik apartmana iz Kožina: "U kući momentalno imam 9 klimauređaja, tako da su tu izdaci značajni, pogotovo kroz turističku sezonu. Nećemo ići s višim cijenama zbog toga što trebamo zadržati apartmane, tribamo zadržati ljude."

Poskupljenje struje udar je na one s niskim primanjima. Vlada pomaže s vaučerima na mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadran Srdelić, umirovljenik iz Zadra: "I bez poskupljenja je teško s ovom mizernom mirovinom. Moja jedina solucija je da se prebacim živiti kod punice, ona živi sama, a žena i ja smo na Bilom Brigu u jednom stančiću i to će biti neminovno."

Dragan Raspović iz Zadra: "Cijene se dižu i sve se diže, ne samo gorivo i struja, nego i namirnice. Svak se boji, jer triba negdi odvajati, a odvajati od grla je najgore."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plin će za prosječno kućanstvo biti skuplji 40 posto, struja oko 10 posto. Od noćas je skuplje i gorivo; eurosuper gotovo kunu, a eurodisel kunu i pol. 

Na sve to ministar gospodarstva Tomislav Ćorić kaže: "Ono što ohrabruje je činjenica je da su ova dva dana ponedjeljak i utorak donijeli pad cijena goriva na referentnim tržištima i ukoliko se ovaj trend nastavi, sljedeći tjedan ćemo ponovno imati pad cijena. Do tada nećemo reagirati, ako je to Vaše pitanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog poskupljenja energenata realno je očekivati i novi val drugih poskupljenja.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, to komentira: "Vladine mjere su to donekle ublažile, ali svakako neće moći otrpjeti veliki broj kućanstava takav udar koji će se zbivati i on još uvijek nije gotov."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći potrošač električne energije u Zadru, Sportski centar Višnjik s dvoranom i bazenom, do sada je struju na godinu plaćao 2 i pol milijuna kuna. Novi rast cijena struje prijetio je poskupljenjem usluga i korisnicima Centra.

Direktor centra Denis Karlović komentira: "Apsolutno neće biti poskupljenja. Želimo da naš sportski centar Višnjik bude dostupan građanima na način kako je i sada i jednostavno ćemo se okrenuti obnovljivim izvorima energije. U tijeku je projektiranje solara i energija koju ćemo dobiti iz solara će biti sasvim dostatna za potrebe SRC Višnjik."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za većinu građana to nije opcija, nadaju se samo da će udar na njihove novčanike biti što blaži.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo