bitna ušteda / Energetski učinkovita javna rasvjeta: sve više gradova i općina okreće se jeftinijoj i modernijoj tehnologiji

Sve više gradova i općina odlučuje se na zamjenu dotrajale i skupe javne rasvjete modernom i štedljivom. U odnosu na stare žarulje, nove traju i do 12 puta dulje

6.10.2016.
18:57
VOYO logo

Neučinkovita i skupa javna rasvjeta često znatno opterećuje proračune malih sredina, pa su neke, u namjeri da smanje račun, gasile svako drugo svjetlo, što ometa vozače.

"Njegovo oko se stalno prilagođava na tamne i svijetle zone i on gubi koncentraciju i u tamnoj zoni je velika mogućnost da udari pješaka ili biciklistu", pojasnio je razvojni inženjer u tvrtki za učinkovitu rasvjetu Mario Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci kažu kako je uvođenje učinkovite javne rasvjete jedna od najisplativijih mjera jer se vrlo brzo postižu velike uštede.

"Novigrad u Istri je jako u tim projektima jako odmaknuo. Oni su čak prije osam godina sve zamijenili i sada zamjenjuju novom tehnologijom", tvrdi Boris Labudović, izvršni urednik časopisa EGE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova tehnologija omogućava i uštedu na struji na način na koji se to prije nije moglo. 

"To rješavamo tako da ne gasimo dvije lampe nego ih sve na trećinu spustimo, to je puno bolje rješenje jer su onda sve zone jednako osvijetljene", dodaje Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz iskoristivost od tek 60 posto, stara ulična rasvjeta stvarala je znatno svjetlosno zagađenje.

"Ono je bilo apsolutno prisutno u parkovima, šetnicama, rezidencijalnim otvorenim prostorima, gdje onda imamo veliku disperziju svjetlosnog toka", kazala je direktorica tvrtke za učinkovitu rasvjetu Lorenada Jurman Papišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učinkovita javna rasvjeta čini od pet do deset posto cijele energetske uštede Hrvatske.

Od sljedeće godine jedinicama lokalne samuprave za uvođenje učinkovite javne rasvjete na raspolaganju će biti i novac iz EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo