prvi obavezni predmet / Engleski je riješen, maturanti imaju jednu brigu manje: 'Nisam mogla normalno jesti zbog stresa'

Na klupama prvi obvezni ispit državne mature. Svi maturanti na testu - moraju pokazati što su naučili u protekle četiri godine!

2.6.2022.
21:15
VOYO logo

Više od 26 tisuća učenika završnih razreda srednjih škola pisalo je prvi obavezni predmet na državnoj maturi - engleski jezik! Mjere zaštite podignute su na nikad veću razinu kako bi se izbjegli scenariji iz proteklih godina: krađa ispita, prepisivanje pomoću kamera na kemijskim olovkama ili satovima…

"Bilo mi je teško spavati… Cijelo vrijeme misli, sumnje, kako ću proći... Uvijek se mislim, jesmo li se dobro pripremili? Jutros sam bila nervozna, nisam mogla ni normalno jesti koliko se nakupilo stresa", kaže maturantica Amanda Maria Gorup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pripreme za prave ispite /

RTL s maturantima na prvoj probnoj maturi. Upisalo se čak 91 posto školaraca: 'Pod manjim sam stresom'

Image
pripreme za prave ispite /

RTL s maturantima na prvoj probnoj maturi. Upisalo se čak 91 posto školaraca: 'Pod manjim sam stresom'

Ispit iz engleskog jezika trajao je tri sata, a sastojao se od tri dijela - ocjenjuje se slušanje, čitanje i pisanje, a ispit nije moguće položiti ako se ne pišu sva tri dijela. „Ovo je prvi ispit koji sam pisao ove godine, još su mi ostala 4 – ako će svi biti lagani kao ovaj, onda će biti sve u redu", kazao je maturant Matej Vojvodić.

Varanje na ispitu strogo je zabranjeno, pa su se skidale etikete i s bočica vode. "Maramice smiju imati, ali mi im dajemo! Ako imaju svoje, pogledamo je li to sve u redu", otkriva Damjan Đukić, profesor biologije i kemije u Gimnaziji Lucijana Vranjanina u Zagrebu. U slučaju da ga se uhvati u varanju, ispit je za učenika završen. Poništavaju mu se i svi položeni ispiti i zabranjuje se polaganje ostalih u ovome roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pitanja i zadaci ne bi "procurili", mjere zaštite podignute su na nikad veću razinu: „Ta prostorija je izdvojena, ključ ima samo ispitni koordinator i ja, spremačice u nju ulaze samo po pozivu ispitnog koordinatora i uz njegovo prisustvo", kaže Milica Medak, ravnateljica Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu

U škole diljem zemlje već su danas stigli i novi ispiti za idući tjedan. Koordinatori misle da ih je trebalo poslati sutra. „Tada mi ne bi imali u isto vrijeme skeniranje engleskog koji dolazi, koji je gotov i skeniranje svih ovih kutija koje su za idući tjedan... To se mora obaviti do jednog određenog vremena", smatra Angela Crnobrnja, ispitna koordinatorica i profesorica latinskoga jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispiti će se pisati cijeli lipanj, a konačni rezultati uspješnosti generacije bit će poznati za mjesec i pol dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo