Prije toga i Škoti / Englezi zabranili udaranje lopte glavom: 'To je pametnije nego da se ide samo za postizanjem golova'

Najvažnije je ako dođe do ozljede glave, poštovati vrijeme oporavka i djecu ne požurivati s povratkom na trening

1.3.2020.
16:00
VOYO logo

U Engleskom nogometnom savezu odlučili su da djeca do 11 godina više neće na treningu vježbati udarac lopte glavom. Isto su napravili i u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj i to ne bez razloga.  

Mjera je donesena da se smanje mogući neurološki problemi u budućnosti. Udarac lopte glavom nije uvijek bezazlen. No u Hajduku izbjegavaju da mlađi uzrasti igraju glavom, a preferira se više igra na podu. Uz to lopte koju koriste djeca znatno su manje i lakše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedavno smo imali turnir u našoj organizaciji gdje smo zabranili za mlađe uzraste nabijanje lopte preko centra sa željom da se lopta više spusti na pod samim time minimaliziramo udaranje lopte glavom", rekao je voditelj Otvorene škole Hajduka Ante Rađa.

U Engleskoj su već odlučili da djeca od 6 do 11 ne udaraju loptu glavom, a da je ta mjera dobra slažu se i treneri koji rade s djecom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može dovesti do ozbiljnih neuroloških problema

"Pogotovo kod djece koja su još u razvoju, njihovo tijelo i mozak se razvija. Mislim da bi to trebalo ukinuti da se zaštiti njihovo razvijanje. Mislim da je to pametna opcija, nego ići za postizanjem golova jer je u njihovoj dobi to manje bitno", rekao je predsjednik i trener u NK Spalato Toni Bartulović.

Stručnjaci upozoravaju da učestale ozljede glave kod djece mogu dovesti do ozbiljne neurološke bolesti koja se očituje tek u odrasloj životnoj dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljaujuće blage traume glave, dakle ozljede glave u kojima nemamo gubitak svijesti, događa se jedan patološki proces u mozgu u kojem u krajnjem slučaju može dovesti do bolesti koja se zove kronična traumatska encefalopatija", rekla je neuropedijatrica u KBC-u Split Marija Meštrović.

Ne treba požurivati s povratkom na trening

Do ozljeda glave dolazi i drugim kontaktnim sportovima, ali to ne znači da ga treba izbjegavati nego trebaju pripaziti  treneri i roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišljam o tome kako se baš to njemu neće dogoditi što je u stvari glupo. Međutim svakih 6 mjeseci ide na liječnički pregled. To je sve što mi možemo u tom smislu kao roditelji napraviti", rekla je Željana iz Splita.

"Stručnjaci ionako stalno nešto mijenjanju malo je dobro malo nije. Ja vjerujem treneru od mog sina. Kako on kaže neka tako bude", rekla je Renata iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnije je ako dođe do ozljede glave, poštovati vrijeme oporavka i djecu ne požurivati s povratkom na trening jer posljedice se mogu odraziti tek godinama poslije.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo