više od 180 oboljelih / Epidemija u Krapinskim Toplicama: Norovirus se širi jako brzo, a jedna skupina je posebno ugrožena

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Dvoje zaraženih norovirusom koji su bili u konataktu - već je početak epidemije

13.3.2019.
7:00
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Epidemija u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice zahvatila je skoro 180 pacijenata, ali i liječnika, sestara i terapeuta koji su o njima brinuli.

"To je počelo jako naglo. Mučnina i bolovi i grčevi u želucu, proljev, povraćanje. Nakon toga mi je bilo malo bolje, ali nisam imala nikakav apetiti. Nisam mogla jesti", kazala je Božena Batišta, terapeutkinja SB Krapinske Toplice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok je norovirus, odnosno crijevna viroza. U petak su se pojavili prvi simptomi, a kroz vikend je broj oboljelih rapidno rastao.

"Uz mjere koje su poduzete u dogovoru s epidemiološkom službom, sanitarnom službom i timom za bolničke infekcije, broj se smanjuje, tako da je danas svega pet novih pacijenata", kazao je Ivica Ščurić, dr. med. Predsjednik Povjerenstva za kontrolu bolničkih infekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norovirus se širi jako brzo čak i zrakom, a uobičajeno je hranom i vodom. Ali u bolnici kažu - to ovdje nije bio slučaj.

"Ne, ne u našem slučaju to nije izvor zaraze. Tako da pretpostavljam da je do zaraze došlo kontatom između osoba, rukama", kazao je Ščurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bolnici su pojačali mjere higijene i izolirali zaražene pacijente. A neki od njih su se već vratili na terapiju, kao i osoblje na posao.

"Danas je dobro. Sve je u redu", kazala je Fatima, pacijentica SB Krapinske Toplice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan do dva traje inkubacija norovirusa, kaže epidemiologinja. Neke skupine trebaju posebno paziti da se ne zaraze.

"Neke od ugroženijih skupina su osobe starije od 65 godina, mala djeca, osobe koje su zbog neke druge bolesti već načetog imunološkog statusa", kazala je Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja, HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje zaraženih norovirusom koji su bili u konataktu - već je početak epidemije. Najviše ih ima u vrtićima i staračkim domovima.

"U prosjeku, kako koju godinu. Nekad bude jedna, nekad pet. Ali te epidemije se relativno često javljaju u kolektivima", kazala je Višekruna Vučina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norovirus se javlja kroz cijelu godinu, a najviše zimi. Jedini lijek - dijeta, čaj i strpljenje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo