Ovo nitko nije mogao predvidjeti / Epidemiološka pravila i pravila struke su jasna: Kako će biti sankcionirani 'uzvanici' na tulumu u Covid bolnici?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Uz profesionalne standarde, u vrijeme koronavirusa ne smije se zaboraviti na posebne mjere koje su donesene Zakonom o zaštiti pučanstva

22.1.2021.
23:20
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

RTL je objavio nevjerojatnu snimku tuluma u KB Dubrava koji se odvio početkom prosinca, a jedna od prvih stvari na koje zasigurno pomišlja dobar dio struke, ali i šire javnosti jest kakve će biti sankcije za djelatnike/"uzvanike" tuluma. 

Što kažu pravila struke?

Podsjetimo, VD glavnog ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić nije htio komentirati na koji način će kazntii djelatnike s tuluma, budući da je, kako je pojasni, potrebno utvrditi sve okolnosti događaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I struka i građani /

Nema tko nije zgrožen snimkom iz KB Dubrava: 'Je l' i to spada pod novo normalno?'

Image
I struka i građani /

Nema tko nije zgrožen snimkom iz KB Dubrava: 'Je l' i to spada pod novo normalno?'

Iako još uvijek nije potvrđeno kakve će kazne biti, Hrvatska liječnička komora na svojim je službenim internetskim stranicama objavila točke prema kojima medicinski djelatnik može biti izvrgnut disciplinskom postupku. 

U takve slučajeve spadaju "povreda odredbi Zakona o liječništvu, povreda Kodeksa medicinske etike i deontologije Komore, nestručno obavljanje liječničke profesije,
povreda ugleda liječničke profesije neodgovarajućim ponašanjem prema pacijentu, drugom liječniku ili trećim osobama te neispunjavanje Statutom ili drugim općim aktom određenih članskih obveza prema Komori". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršenje mjera odnedavno se kažnjava

Disciplinski postupak moguće je pokrenuti u roku od godine dana od dana kada je osoba odgovorna za pokretanje postupka saznala za događaj, odnosno u roku od dvije godine od dana kada se odvio neki od navedenih slučajeva. 

Uz profesionalne standarde, u vrijeme koronavirusa ne smije se zaboraviti na posebne mjere koje su donesene Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a čije su izmjene donesene u prosincu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One su u ovoj situaciji itekako bitne jer je upravo od tih izmjena omogućeno novčano kažnjavanje onih koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera. 

Situacija je specifična

Već je svima jasno da se kazniti mogu oni koji ne nose maske ili ih pak ne nose na pravilan način, a sa snimke tuluma u Covid bolnici jasno je da nitko ili tek rijetki djelatnici koji su se ondje našli nose maske. Fizička osoba koja nepravilno nosi maku za lice ili medicinsku masku može dobiti kaznu u iznosu od 500 kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, javna i privatna okupljanja zabranjena su ili ograničena. Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10.000 kuna, a za vlasnika odnosno posjednika privatnog posjeda koji organizira ili dopusti privatno okupljanje kazne su od pet do 10.000 kuna. 

Slučaj Covid bolnice nadasve je specifičan, a ne treba zanemariti činjenicu da je u potpunosti šokirao cijelu Hrvatsku javnost, od stručnjaka do običnih građana koji već nekoliko mjeseci žive pod nešto strožim epidemiološkim mjerama, a za čije nepoštivanje mogu biti i novčano kažnjeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo