U 2022. POZITIVNO 17 TISUĆA / Epidemiolozi za RTL o izolaciji u vrtićima: 'Nismo skloni samotestiranju za predškolsku dob najviše zbog roditelja'

Nastavak roditeljskih muka s korona pravilima. Djeca u vrtiću i dalje moraju u samoizolaciju ako se netko iz grupe zarazi, dok je školarcima već mjesec dana spas od izolacije negativan test

15.3.2022.
22:33
VOYO logo

Stoga je dio roditelja najmlađe djece očajan jer im je nekoliko samoizolacija itekako znalo utjecati i na posao.

Igralište je uvijek draže od izolacije u kojoj je zbog petero djece bilo teško ne završiti.

"Ja sam bio 4 puta izolaciji zbog djece, odnosno djeca su bila, ja sam bio doma s njima. Bilo mi je lijepo s djecom, ali posao je patio što bi se reklo tako da i godišnji, ako trošite s djecom, ako vi niste bili u izolaciji, to je onda veliki problem", govori nam Matej Čuljak, otac petero djece. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bavarska /

Od 10. siječnja uvode novu mjeru: Djeca koja idu vrtić morat će se testirati tri puta tjedno. Roditelji ogorčeni

Image
bavarska /

Od 10. siječnja uvode novu mjeru: Djeca koja idu vrtić morat će se testirati tri puta tjedno. Roditelji ogorčeni


Imenjak mu je roditelj troje vrtićke djece koje su dopale tri samizolacije. Doma su, kaže Matej, svi proveli više od mjesec dana.

"Stvarno je to naporno, iscrpljujućuje i iskordinirati ostalo dvoje dovesti u vrtić i tako, bilo je zamorno", tvrdi Matej Vida, otac troje djece. 

U jednom zagrebačkom vrtiću koji broji 90-ero djece tek je jedna grupa u samoizolaciji. Ipak, malene su "Iskrice" od 4 godine zajedno sa svojim roditeljima prošle sve dva puta.


"Imali smo skupine i nakon 5 dana su morali ponovno u izolaciju. Vjerojatno im to predstavlja problem i s bolovanjem koja moraju, rad od kuće, rad uz djecu, znamo kako je bilo u lockownu i to je nemoguće", poručuje ravnateljica privatnog dječjeg vrtića u Zagrebu, Martina Pavić

Na nogama je dio roditelja jer samoizolacija vrijedi za vrtiće, a prije mjesec dana je ukinuta za škole, odnosno s negativnim testom učenik se vraća na nastavu. Takvu praksu za školarce iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ne misle u ovom trenutku preliti na vrtiće.

"Nismo jako skloni da bi uvodili samotestiranje za predškolsku dobu čisto zbog nezadovoljstva djela jednog dijela roditelja zbog samotestiranja kod školaraca", smatra Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Hrvatskoj je 437-ero djece do 6 godina pozitivno dok je od početka godine bilo zaraženo njih ukupno 17 tisuća. Intenzivno se prati situacija koja je sada mirna, ali se vidi porast u odnosu na prošli tjedan.

"Sigurno ćemo nešto napraviti za vrtiće, još koji dan samo da promotrimo brojke.
Ukupno u cijeloj 2021. je bilo 17 tisuća djece predškolske dobi pozitivno, u cijeloj godini kao u prvih deset tjedana 2022. godine", objašnjava Pavić Šimetin. 

Dosta je nelogičnosti, ne samo sada, već od početka pandemije, a zabrinuti su i odgojitelji.

"Odgojitelj kada su u samoizolaciji djeca koja su bila njegov kontakt ne moraju ići u samoizolaciju pa se onda rasporede jer odgojitelja više nema. Odgojitelji su bili neki i po 8 do 9 puta i do od ove pedagoške godine, odnosno od rujna", poručuje Katarina Turković Gulin iz Udruge Sidro - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

Zadnju će riječ idućih dana imati Stožer koji čekamo, zajedno s novim mjerama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo