već 56 slučajeva / Epidemiolozi za RTL.hr: Najraniji početak sezone gripe. Evo kako razlikovati simptome gripe od COVID-a

Image
Foto: Shutterstock/AP

Što je uzrok tako ranoj pojavi, ne znaju zasada točno niti stručnjaci. Poručuju kako bi bilo dobro cijepiti se već sada, ali još nema cjepiva

17.9.2021.
12:30
Shutterstock/AP
VOYO logo

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), lani nismo imali zabilježen niti jedan slučaj gripe. Međutim, ove godine se pojavila još u kolovozu. 

Od tada je zabilježeno čak 56 slučajeva gripe pa bismo uskoro mogli govoriti o epidemiji ako se nastavi širiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiolozi HZJZ-a dr. Sanja Kurečić Filipović i dr. Bernard Kaić kažu za RTL.hr kako ovo nije najranije zabilježena pojava gripe, ali bi mogao biti najraniji početak sezone.

Image
imamo tri oboljenja /

Gripa je stigla ranije nego inače: Prošle godine je nije bilo, a ove prvi slučaj pojavio se prije dva tjedna

Image
imamo tri oboljenja /

Gripa je stigla ranije nego inače: Prošle godine je nije bilo, a ove prvi slučaj pojavio se prije dva tjedna

"Bilo je i ranijih godina sporadičnih pojedinačnih slučajeva gripe u ljetnom razdoblju. Ako se ovi pojedinačni slučajevi nastave kontinuirano javljati, to će biti najraniji početak sezone gripe", poručuju epidemiolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je uzrok tako ranoj pojavi, ne znaju zasada točno niti stručnjaci.

"Ne znamo, jednako kao što ne znamo razlog zbog kojeg tijekom zime 2020/2021 nije bilo gripe. Identificiranje slučajeva u ovom razdoblju, van uobičajene sezone gripe, djelomično se može pripisati promjenama u algoritmima testiranja jer postoje testovi kojima se može provesti dijagnostika gripe u bolesnika u kojih se postavila sumnja na COVID-19 , koji su testirani, a čiji rezultat na SARS-CoV-2 bude negativan", pojasnili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prijašnjih godina je sezonski val gripe najčešće kretao u prosincu ili siječnju. a iz HZJZ-a poručuju kako bi bilo dobro cijepiti se već sada, međutim proizvođač cjepiva nije u mogućnosti dostaviti cjepivo prije kraja listopada.

Upitali smo ih kako razlikovati simptome gripe od simptoma COVID-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Simptomi gripe i COVID-19 vrlo slični. Zbog sličnih simptoma, na temelju kliničkih simptoma dijagnoza se ne može utvrditi te je potrebno testiranje kojim se potvrđuje dijagnoza. COVID-19 može uzrokovati ozbiljniju bolest nego gripa. Također vrijeme od zaraze  do pojave simptoma može biti duže kod COVID-a nego kod gripe (kod COVID-a 2-14 dana, kod gripe 1-4 dana) i osobe oboljele od COVID-19 mogu biti duže zarazne", kažu epidemiolozi za zarazne bolesti. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo