KREĆE NOVI NATJEČAJ / EU fondovi financirat će energetsku obnovu višestambenih zgrada, ali ne i obiteljskih kuća

Image

Kako EU direktiva o energetskoj obnovi ne uključuje fizičke osobe, neće biti ni raspisan natječaj za obnovu obiteljskih kuća kao prethodnih godina

12.10.2016.
12:00
VOYO logo

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević na svojoj zadnjoj konferenciji za novinare u ovom mandatu predstavio je projekt nastavka obnove višestambenih zgrada – ali uz pomoć sredstava EU fondova, ne više Fonda za energetsku učinkovitost.

Javni poziv za obnovu stambenih zgrada bit će objavljen 17.10., a zatim predstavnici stanara imaju 90 dana da pripreme dokumentaciju za EU projekt. Za pripremu projekta i dalje će im pomagati Fond za energetsku učinkovitost, a priprema projekta bit će sufinancirana 85 posto od ukupnog iznosa. Kad krenu radovi, EU fond pokrit će 60 posto ukupnog iznosa svih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fond pokriva radove u iznosu od 150 tisuća kuna do 16 milijuna kuna, a ukupnih sredstava, za obnovu stambenih zgrada, rezervirano je oko 150 milijuna kuna.

Početkom studenog objavit će se i natječaj za obnovu vrtića, škola, jaslica i zgrada sveučilišta koji će biti sufinancirani u iznosu od ukupno 60 milijuna kuna. Ministar Kuščević pozvao je sve načelnike, gradonačelnike i ravnatelje obrazovnih institucija da se pripreme za natječaj sa svojim projektima. Također, za 15-tak dana, najavljen je početak obnove zgrada javne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno, sljedeće dvije godine će se za energetsku obnovu zgrada iz EU fondova moći povući oko 311 milijuna eura, što uz privatno sufinanciranje znači oko 622 milijuna eura 'injekcije' u građevinski sektor, podsjetio je ministar Kuščević.

Na pitanje kako osigurati transparentne i pravedne uvjete na javnim natječajima za odabir građevinskih tvrtki koje će raditi na obnovi, Kuščević je rekao da će se Ministarstvo baviti isključivo odobravanjem samih projekata, a da ostale nepravilnosti u javnim natječajima građani moraju prijaviti sami nadležnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je prethodnih godina energetsku obnovu zgrada vodilo Ministarstvo zaštite okoliša, s Fondom za energetsku učinkovitost, Kuščević pojašnjava da Hrvatska više na to nema pravo te da će se energetska obnova provoditi isključivo iz sredstava EU fondova.

Kako EU direktiva o energetskoj obnovi ne uključuje fizičke osobe, neće biti ni raspisan natječaj za obnovu obiteljskih kuća kao prethodnih godina. No, ministar Kuščević kaže da su iz Europske komisije dobili obećanje kako će se EU direktiva do kraja godine promijeniti te da će natječaj sljedeće godine biti otvoren i za vlasnike obiteljskih kuća. Ako se to obećanje ne ispuni, vlasnici obiteljskih kuća ostat će uskraćeni za sredstava za energetsku obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo