utrka za posao iz snova / EU izbori pred vratima: Stranke već rade, neki planiraju drugi mandat - tko im se pridružuje?

Neki od hrvatskih europarlamentaraca planiraju drugi mandat, a mi doznajemo tko im se pridružuje

20.1.2019.
19:49
VOYO logo

Europski izbori su pred vratima. Političari su se počeli udruživati, a u pozadini aktualnih političkih događanja mnogi žude za jednim od najbolje plaćenih poslova - onim u fotelji europskog parlamenta. 

Na listama neće biti ni šefa HDZ-a Plenkovića niti SDP-a Bernardića. Prvi puni petogodišnji mandat hrvatskih europarlamentaraca bliži se kraju. Neki od njih planiraju drugi mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bira ih se 12, rade u Bruxellesu i Strasbourgu. Plaća im je viša od 4 tisuće eura na mjesec. Utrka za posao iz snova može početi, a građani o svemu baš i ne znaju puno. 

No, stranke već rade. U HDZ na izbore idu samostalno - program se još definira, a temeljit će se na onom Europske pučke stranke. Na tome već radi odabrani tim ljudi od povjerenje Andreja Plenkovića.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobio je zadatak mladi gospodin Ressler, koji je savjetnik predsjednika Vlade,  koordinirati naš tim, međunarodni tajnik je Božinović, a ja sam voditeljica delegacija tako da smo po defaultu dobili zadatak početi korrdinirat taj program, ali tim će se proširiti", ispričala je zastupnica u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica.

A najvažnije pitanje - tko će biti na listama - znat će se za mjesec dana. Ime Andreja Plenkovića se ne očekuje, no upitno je hoće li biti mjesta za Davora Ivu Stiera, Miru Kovača, ali i Ivanu Maletić koji su javno izražavali nezadovoljstvo radom šefa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, u ovom trenutku nemamo nikakva imena, jer nismo o tome razgovarali, 
ne bi željele prejudicirati odluke stranke", nadodaje Šuica.

U SDP-u sve manje od tri mandata bio bi neuspjeh. Iako se nagađalo da je Bernardiću odlazak u EU parlament način da časno odstupi s vrha stranke, šef SDP nema takve planove.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim  da sam korisniji kao predsjednik SDP-a u izbornom procesu nego kao kandidat", komentirao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

U amsterdamskoj koaliciji počeli su ozbiljno - već su naručili i istraživanje javnog mijenja i po njemu su odmah iza HDZ-a. A uvjereni su da mogu i više. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom nismo još izašli s imenima, a koja će biti iznenađujuća, a neki nisu ni članovi stranke, za očekivati je da i preteknemo HDZ. U ime HSS-a mogu reći, intenzivno se pregovara, ali gotovo je to gotova stvar, to je doktor Bahtijarević i Damir Novotny", izjavio je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Iako zagovaraju izlazak iz Unije, Živi zid ne odustaje od izbora za EU parlament. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važni su nam je potrebno izbiti svaku moguću fotelju strankama koje u EU parlamentu ne zastupaju interese hrvatske, već bankara, megakorporacija", kazao je Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živog zida.

Cilj im je motivirati što veći broj mlađih glasača. Na prošlim izborima odaziv birača, bio je samo 25 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike