kritika migrantskoj politici / 'Europa ima živčani slom! Hoće li strah i rasizam prevladati nad solidarnosti?'

Image
Foto: AP Images

Grčki premijer Aleksis Cipras je optužio Austriju i balkanske zemlje da 'uništavaju Europu' usporavajući priljev migranata i izbjeglica koji žele iz Grčke na sjever Europe

6.3.2016.
16:25
AP Images
VOYO logo

Grčka će tražiti solidarnost prema izbjeglicama i pravednu raspodjelu tereta među državama članicama EU-a na summitu EU-a i Turske u ponedjeljak, rekao je u nedjelju grčki premijer Aleksis Cipras, kritizirajući uvođenje strožih kontrola granica koje su dovele do blokade izbjeglica i humanitarne krize u njegovoj zemlji.

Image
korak do izvanrednog stanja? /

Gotovo 13.000 izbjeglica blokirano je na granici između Grčke i Makedonije

Image
korak do izvanrednog stanja? /

Gotovo 13.000 izbjeglica blokirano je na granici između Grčke i Makedonije

Cipras je optužio Austriju i balkanske zemlje da 'uništavaju Europu' usporavajući priljev migranata i izbjeglica koji žele iz Grčke na sjever Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Grčkoj je blokirano oko 30.000 migranata, čekajući da Makedonija otvori granice, a do kraja mjeseca moglo bi ih po procjenama Europske komisije biti 100.000.

"Europa ima živčani slom. Hoće li Europa straha i rasizma prevladati nad Europom solidarnosti?", rekao je Cipras na sastanku središnjeg odbora Sirize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da bi srednjoeuropske zemlje s ozbiljnim demografskim problemima i niskom nezaposlenošću mogle dugoročno imati koristi od milijuna izbjeglica, ali politike štednje stvorile su krajnje desno "čudovište" koje se tome protivi.

"Europa je danas u procjepu između štednje i zatvorenih granica. Drži vrata otvorenima za štednju, ali zatvorenima za ljude koji bježe pred ratom", rekao je. "Države članice predviđene Austrijom žele nametnuti logiku tvrđave Europe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne upiremo prstom ni u koju zemlju ili narod u Europi. Protivimo se onima koji podliježu ksenofobiji i rasizmu", rekao je. "."

Cipras je kazao da će na summitu EU-a s Turskom u ponedjeljak tražiti solidarnost prema izbjeglicama, smanjenje priljeva iz Turske, pravednu raspodjelu tereta i borbu protiv krijumčara ljudima. Tražit će također sankcije protiv država koje ne poštuju odluke EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo