Nova direktiva / Europa se zalaže da očevi nakon rođenja djeteta dobiju 10 slobodnih i plaćenih dana, ali i četiri mjeseca rodiljnog. Hoće li Hrvatska to prihvatiti?

EK traži da očevi nakon rođenja djeteta dobiju 10 slobodnih, i ono još važnije, plaćenih dana, ali i da moraju 4 mjeseca na rodiljni dopust

30.8.2017.
18:25
VOYO logo

Posao ili druženje s djetetom, dilemu koja muči brojne očeve riješit će Europska komisija. Morati će na roditeljski dopust najmanje četiri mjeseca.

"To je dobra ideja s obzirom na moje iskustvo da je biti pokraj djeteta kao tata jako bitno u toj fazi i naravno kao pomoć majci. Unatoč tome što je i ona na porodiljnom. Smatram da je taj period čak premalo, treba ga produljiti jer je to jako bitan period za dijete", rekao je Nenad Petrović, fotograf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nakon rođenja djeteta, dobit će 10 slobodnih dana plaćenih najmanje u visini iznosa naknade za bolovanje. 

Očevi u Hrvatskoj, sada imaju pravo na dva mjeseca roditeljskog, ali ga rijetki koriste. Tako ga je prošle godine iskoristilo 32 519 žena i samo 1215 muškaraca. Očevi svoja prava uglavnom prenose na majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je među članicama Eu gdje očevi najmanje koristi dopust za očeve on se kreće izmweđu 3-4 posto. I tako će biti sve dok će muškarci imati veću 10-15 više nego žene jer je to isplativije obitelji", rekao je Nenad Pokos, demograf.

U Estoniji, Litvi i Portugalu očevi za vrijeme roditeljskog dobivaju puni iznos plaće. Da bi europska direktiva stupila na snagu, treba dobiti zeleno svjetlo svih država članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, pozdravljamo cilj poticanja očeva u ranu skrb, ali ne na uštb majčinih prava da idemo u smjeru smanjivanja prava majki, a možemo reći da Hrvatska nije najgora i da u tim dijelovima imamo dobro zaštićene roditelje i rodilje, da zadržava svoja prava, a eventulano direktiva neku nadogradnju, odnosno prijedlog, može prihvatiti", rekao je Marin Strmota, državni tajnik za demografiju.

Hrvatska je jedina članica koja zakonski ne propisuje obvezne slobodne dane za očeve nakon rođenja djeteta, a samo u prvih šest mjeseci ove godine bilježi prirodni pad od 11 i pol tisuća.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo